Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, “garantörlük anlaşmalarının kabul edilemeyeceğini, bu anlaşmaların Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklere kendilerini güvende hissettirmeyeceklerini” iddia etti.

Simerini gazetesi, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen “Ortadoğu’da Dini ve Kültürel Çoğunluk Semineri” çerçevesinde Yunan meslektaşı Nikos Kocas’la yaptığı görüşme sonrasında Kıbrıs’taki garantiler konusuna değindiğini, ayrıca yaptığı bir yazılı açıklamada ise, Pazar günü Rum basınına yer alan, Türk yetkililerle garantörlük konusunu görüştüğü iddialarını yanıtladığını yazdı.

Gazetenin haberine göre Kasulidis, Atina’da yaptığı açıklamalarda garantörlük konusuna değinerek, “işgal ve istilayla sonuçlanan eski garantörlük anlaşmalarının kabul edilmesinin söz konusu olmadığını” belirterek “bu garantilerin Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin kendilerini güvende hissetmelerini sağlamayacakları” iddiasında da bulundu.

Gazete, Kasulidis’in ayrıca, Pazar günü yayınlanan “Kathimerini” gazetesinde yer alan ve Kasulidis’in Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’yla uluslararası toplantılarda ayaküstü garantiler konusunu görüştüğü şeklindeki haberi de yazılı bir açıklamayla yalanladığını belirtti.

Kasulidis açıklamasında, Türkiye’nin garantiler konusundaki görüşlerine ilişkin hiçbir açıklamada bulunmadığını iddia etti.

“Bu konunun müzakere masasında gündeme gelmediğini ve görüşülmediğini her zaman söylüyorum” şeklinde konuşan Kasulidis, “bugüne kadar Türk hükümetinden hiçbir yetkiliyle, uluslararası toplantılar çerçevesindeki sosyal içerikli görüşmeler dışında, bir araya gelmediğini” savundu.

Gazete ayrıca, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın da söz konusu seminerde yaptığı konuşmada, “Kıbrıs sorununa çağ dışı garantörlük sisteminin olmadığı adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının bölge barışına büyük katkı sağlayacağını” söylediğini aktardı.

Fileleftheros gazetesi haberini: “Beşli Konferansı Sürdürüyor – Ankara Kasulidis’in Sözde Açıklamasına Dayanarak Konuyu Yeniden Gündeme Getirdi” başlığı altında verirken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç’in, Kasulidis’in (Kathimerini’ye) yaptığı iddia edilen açıklamasına atfen beşli konferans konusunu yeniden gündeme getirdiğini yazdı.

Gazete Bilgiç’in “bu konunun müzakerelerin sonunda, diğer garantör devletlerin de katılacakları beşli konferansta ele alınması görüşünü sürdürdüğü” şeklindeki açıklamasını aktardığı haberinde ayrıca, Kasulidis’in, Kathimerini gazetesinde yer alan haberdeki açıklamasına dair yaptığı yazılı açıklamayı da yansıttı.

Politis gazetesi ise, Kasulidis’in konuya ilişkin yazılı açıklamasına yer verdi ve aslında Kasulidis’in bu açıklamayla “dolaylı yoldan gazeteyi doğruladığı” yorumunda bulundu.