Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Politis gazetesine verdiği söyleşide daha çok iç konulara değinirken kısaca Kıbrıs sorunundan da bahsetti.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, nisan sonunda veya mayıs başında müzakerelerin yeniden başlayacağını öngörüp öngörmediği ve Barbaros gemisinin çekilmesinin yeterli olup olmayacağı şeklindeki bir soru üzerine, Türkiye’nin NAVTEX yayımlaması ve Barbaros gemisinin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde “yasa dışı” sismik araştırma yapması nedeniyle müzakerelere katılımlarını askıya aldıklarını, bu iki nedeninin ortadan kalkması durumunda müzakerelere döneceklerini ifade etti.

Müzakerelerin askıya alınmasına neden olan tarafın kendileri olmadığını savunan Kasulidis,  müzakerelerin yeniden başlayabilmesinin, Türk tarafının müzakerelerde karışıklığa yol açan faaliyetlerini sonlandırmasına bağlı olduğunu iddia etti.

Kasulidis, Türkiye’nin yeni bir NAVTEX yayımlanmayacağının nasıl garanti altına alınacağı şeklindeki bir soru üzerine, “Türkler de, Kıbrıslı Rumların yarın veya öbür gün müzakere masasından kalkmayacağı nasıl garanti altına alınacak şeklinde soruyor. Müzakere masasından ayrılmamamız için NAVTEX ve Barbaros’u getirmeyin” şeklinde konuştu.

Güney Kıbrıs’ın, sözde MEB içerisindeki araştırmalarının sınırlandırılması konusunda herhangi bir baskı olup olmadığı sorusu üzerine Kasulidis, herhangi bir baskının bulunmadığını, Güney Kıbrıs’ın enerji planlamalarının kesintisiz şekilde devam edeceğini belirtti.

Kasulidis bir başka soru üzerine, dış siyasetin Rusya’ya karşı olmadığını, bununla birlikte Güney Kıbrıs’ın tutumunu, AB’nin tutumundan ayırmasının söz konusu olmadığını da söyledi.

Focus şirketinin, 2008 yılında, siyasi partileri finanse ettiği yönünde son günlerde basında çıkanlarla ilgili olarak ise Kasulidis, kendisinin, seçim döneminde, Focus veya başka bir şirket tarafından finanse edilmediğini ifade etti.