Politis ve diğer gazeteler, Mısır’da temaslar gerçekleştiren Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün başta Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi olmak üzere bazı Mısır devlet yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiğini ve Ekim ayında Kahire’de gerçekleştirilecek Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır üçlü zirvesinin hazırlık konularını ele aldığını yazdılar.

Gazete, Kasulidis’in dünkü temasları çerçevesinde Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ve Başbakanı Şerif İsmail’le bir araya geldiğini, ardından da Cumhurbaşkanı El Sisi’yle yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.

Habere göre Kasulidis-El Sisi görüşmesinde üçlü zirvede ele alınacak konuların yanı sıra Mısır-AB ilişkileri, Türkiye’deki gelişmeler, Kıbrıs sorunu ve doğal gaz gibi konular da ele alındı.

El Sisi’nin Kasulidis’e, Mısır ile AB arasındaki ilişkilerinin gelişmesine koyduğu katkıdan ötürü kendisi ve ülkesinin Güney Kıbrıs’a duyduğu minnettarlığı dile getirdiğini yazan gazete, görüşmede Rum işadamlarının Mısır’a yatırım yapmaları konusunda olumlu bir ortamın oluştuğunu aktardı.

Gazete, Kasulidis’in Mısır’lı meslektaşı Şükri ile gerçekleştirdiği görüşmede üçlü zirvenin hazırlıklarına yoğunlaşıldığını ve Kasulidis’in Şükri’ye Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerin gidişatına ilişin de bilgi aktardığını yazdı.

Kasulidis, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Mısır temaslarının çok verimli geçtiğini belirterek Cumhurbaşkanı Sisi’nin ülkesine yatırımları çekme arzusunda olduğunu ve kendilerinin de bu konuda Mısır makamlarıyla işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Kasulidis ayrıca, Mısır’ın AB ile ilişkilerinde iyileşme imkanının bulunduğunu ve Güney Kıbrıs’ın bu yönde çalışacağını da sözlerine ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise Kasulidis’in Mısır Parlamento Başkanı Ali Abdel Al ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Geyt’le de görüştüğünü belirtti.

MISIR ENERJİ BAKANI GÜNEY’E GİDECEK

Gazete bir diğer haberinde Kasulidis’in temasları sonrası yaptığı açıklamada Mısır Enerji Bakanı’nın Ağustos ayı sonunda Güney Kıbrıs’a gideceğini de duyurduğunu yazdı.