Fileleftheros gazetesi haberinde, Kasulidis’in Brüksel’de Avrupa Politika Merkezi’nde (European Policy Centre) Doğu Akdeniz’in güvenliğine ilişkin yaptığı konuşmada Türkiye’nin Barbaros gemisiyle “gambot politikası” izlediğini iddia ederek Türkiye’nin Navtex’ini yenilememesi ve gerginliğin azalması durumunda, KKTC’deki seçimlerin ardından tarafların müzakere masasına dönebileceklerini söylediğini yazdı.

Kasulidis, hellim ve doğrudan ticaret konularına da değindiği konuşmasında, “sahte devletin dolaylı tanınması anlamına gelecek yasallık konusunu ortaya çıkarabilecek hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini” belirtti.

Rusya ve Güney Kıbrıs arasında imzalanması gündemde olan anlaşmalara da değinen Kasulidis, Rusya’nın Güney Kıbrıs’ta üs sahibi olmasının söz konusu olmadığını, Rusya’yla mevcut askeri anlaşmaların yenilenmesinin söz konusu olduğunu vurguladı.

Gazete bir diğer haberinde ise, Kıbrıs Türk tarafının İngiliz Yüksek Komiseri Ric Todd’un doğrudan ticaret konusundaki açıklamalarını desteklediğini belirterek bu konuda Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin açıklamalarına yer verdi.

Gazete ayrıca, bugün Brüksel’e gidecek olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in temasları çerçevesinde doğrudan ticaret konusunu da gündeme getirmesinin beklendiğini hatırlattı.

Haberde, Anastasiadis’in, doğrudan ticaret tüzüğünün kendisinin onayı olmadan kabul edilmesi ve uygulanmasının mümkün olmadığını, yeniden gündeme getirilmesinin amacının ise müzakere masasına dönmesi için Kıbrıs Rum tarafına baskı yapmak olduğunu düşündüğü de belirtildi.