Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Güney Kıbrıs’taki siyasi partilerin Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde yavaşlama olduğuna ilişkin eleştirilerine, “sona yaklaşıldığında her zaman yavaşlama olduğu” yanıtını verdi.

Simerini ve diğer gazeteler, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Güney Kıbrıs’taki bazı siyasi partilerin çözüm sürecinde yavaşlama olduğu şeklindeki eleştirilerine yanıt verdiğini yazdılar.

Habere göre Kasulidis, “Doğru olan, bazı partilerin bahsettiği gibi sadece yavaşlama değil, ilerlemenin yavaşlamasıdır. İlerlemenin yavaşlaması, tıpkı müzakereye açık altı başlıktan dördünde şu anda olduğu gibi, sona yaklaşıldığında olur” şeklinde konuştu.

Kasulidis, Rum siyasi parti başkanlarına “sakin olmalarını, şu anda uzlaşı noktalarına dönüştürülmeye çalışılan görüş birliği unsurlarının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum Meclisi’nde kendilerini bilgilendirdiği unsurlar olduğunu” vurguladı.

Kasulidis, liderlerin son görüşmelerinin verimli geçtiğini belirterek “bir müzakerenin sonuna vardığımızda çok önemli konuların zaman istediğine alışmalıyız” şeklinde konuştu.

Kasulidis: “Bir müzakerenin sonu derken, açık olan altı başlıktan dördünün sonunu kastediyorum. Büyük olasılıkla bu dört başlık, diğer iki başlık açılmadan, ki bunların da açılma zamanının yaklaştığını düşünüyorum, tam olarak tamamlanmayacak. Yani bazı unsurlar en sonunda eş zamanlı müzakereye kalacak” ifadesini kullandı.

Ulusal Konsey’in, belgelerin sızdırılması gibi eylemlerin gerçekleşmemesi adına, Güney Kıbrıs’taki seçimlerden önce toplanmasının söz konusu olmadığını da belirten Kasulidis “hali hazırda müzakerelerin sızmalardan etkilendiğini, Türk tarafı toprak konusunda sızmalardan korktuğu için toprak konusundaki müzakerelerin gecikmekte olduğunu” iddia etti.

Kasulidis, “mülkiyet ve gelecekteki federal devletin yapısı konusunda ilerleme kaydedildiğini” belirterek “mevcut konuların çok fazla olduğunu ve görüşüldükçe çözülmesi gereken başka konuların da olduğunun ortaya çıktığını” ifade etti.

Şu anda ortaya konulan çabanın bu yönde olduğunu vurgulayan Kasulidis, “çözüm halk tarafından onaylandığında Kıbrıs sorunu diye bir şeyin olmaması gerekir” şeklinde konuştu.

KKTC’deki hükümet çalışmalarının müzakereleri etkilemediğinin de altını çizen Kasulidis, “son görüşmelerde olumsuz bir etki olmadığını, kendilerinin endişe ettikleri konuları hem resmi Kıbrıs Türk tarafı hem de yabancı faktörlere ilettiklerini” ifade etti.

PARTİLERDEN TEPKİLER

Gazete haberinin devamında, Güney Kıbrıs’taki siyasi partilerin, Türkiye yetkililerin, AB’nin vizeyi kaldırmaması anlaşmayı iptal edeceği ve Ulusal Konseyin toplanmayacağı konularında yaptıkları açıklamalara da yer verdi.

AKEL Kıbrıs Bürosu Şefi Tumazos Çelebis, Türkiye’nin AB’yle yaptığı mülteci kabul anlaşmasını iptal etmesi ihtimaline hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtirken, DİKO’dan ise, Ulusal Konsey’in seçimlerden önce toplanmayacak olmasına tepki geldi.

Fileleftheros gazetesi ise haberini: “Kasulidis: ‘Sızmalar Toprak Konusunun Görüşülmesini Geciktiriyor” başlığı altında verirken sözde “Maraş Belediye Başkanı” Aleksis Galanos’un Avusturya’da yayın yapan bir gazeteye yaptığı açıklamalara da yer verdi.

Haber göre Galanos, “Die Presse” gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin elektrik ve su getirerek KKTC’yi kendine tam bağımlı hale getirme planı uyguladığı” şeklinde iddialarda bulundu.