Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Tahran’da gerçekleştirdiği temaslarda, Kıbrıs sorunu ve Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki durum, ikili ilişkiler, Suriye, Irak, Libya ve Lübnan’daki gelişmeleri ele aldığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Kasulidis’in, Tahran’daki muhataplarına Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki “faaliyetleri” nedeniyle sekteye uğradığını iddia ettiği Kıbrıs sorununa ilişkin çözüm müzakerelerinin yeniden başlaması için Kıbrıs Rum tarafının çabaları konusunda  bilgi verdiğini yazdı.

Gazete, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya dayanarak, Kasulidis’in, İran Devlet Başkanı Hassan Rouhani ve Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif  tarafından kabul edildiğini belirtti.

Habere göre, Kasulidis ayrıca İran Meclis Başkanı Ali Larijani, Dış Siyaset Konularından Sorumlu Ali Akber Velayati ile de bir araya geldi.

Kasulidis, temasları sırasında Güney Kıbrıs-İran ilişkilerinin de ele aldı ve turizm, arkeoloji, eğitim ve kültür alanlarında bu ilişkilerin daha da ileriye götürülmesini istedi.

Suriye’deki durumu da ele alan Kasulidis, siyasi sorunun çözüm yöntemlerinin, IŞİD’in etkili bir şekilde göğüslenmesine yardımcı olacağını belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Mohammad Zarif ise, İran’ın, IŞİD’e karşı mücadelede ve Suriye krizinin çözümlenmesinde, ülkesinin oynayabileceği role değindi.

Kasulidirs, İran’ın nükleer programına ilişkin olarak, nükleer enerjinin barış amaçlı kullanılacağının garanti altına alınmasıyla ortak kabul edilebilir bir çözüm bulunması için AB’nin İran’a yönelik cesaretini de İran’a iletti.

Haberde ayrıca Kasulidis’in, Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupalı mevkidaşlarını, Tahran temasları konusunda bilgilendireceğini de yazdı. 

Haravgi gazetesi Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Tahran temaslarını geçtiğimiz pazar günü tamamladığını belirtti.