Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis “Türkiye, müzakere başlıklarının açılması için Kıbrıs sorununun çözümüne kadar sabretmeli” dedi.

Alithia’nın “Kasulidis: (Başlıkların) Açılması İçin Çözüme Kadar Beklesin” başlıklı haberine göre Kasulidis yukarıdakileri dün Brüksel’de, Avrupa Halk Partisi televizyonuna yaptığı açıklamada ve ardından Avrupa Halk Partili Dışişleri Bakanları toplantısında söyledi.

“Çok zor bir durumdayız. Bir yandan Avrupa’ya ‘evet’ demek istiyoruz, diğer yandan Türkiye’ye ‘evet’ demeye, bazı nedenlerle hazır değiliz” diyen Kasulidis, özetle şunları öne sürdü:

“Kıbrıs sorununun çözümü için yürütülen çabalar, bütün zamanların en iyi çabalarıdır. Müzakere istikrarla ilerleme üretiyor. Ve Kıbrıs sorununa sonunda bir çözüm bulunacağı konusunda bizden çok daha iyimser olan Türkiye’nin, Kıbrıs’a karşı yükümlülüklerini –Ankara protokolünün geçerli olması üye devletlerden birini daha kapsamak üzere genişletilmesi- yerine getirmeyi reddederken Kıbrıs tarafından engellenen 5 müzakere başlığının açılmasını isteme nedenini anlamıyoruz.

Bu şartlar altında en iyi çözüm, Kıbrıs sorununun çözümüne kadar beklemeleridir. O zaman başlıklar otomatikman açılacak, diğer bütün sorunlar - AB-NATO ilişkileri v.b.- Avrupa’nın lehine çözülecek. Böylece biz de Avrupa’ya ‘evet’ diyeceğiz, Türkiye’ye değil.”

Gazete devamla Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’in AB Dışişleri Bakanları Genel İşler Konseyi toplantısı sonrasında “Kıbrıs sorununun çözümü ve Türkiye’nin üyelik başlıklarının açılması arasında zeki bir senkronizasyon gerek” dediğini yazdı.

Habere göre “kinayeli bir üslupla” Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’un Ada’da olduğuna dikkat çeken Koenders  “müzakere başlıklarının açılması konusunda ilerleme kaydedildi ancak nihai karar devlet ve hükümet başkanlarına bağlı” ifadesini kullandı.

Gazete, Avrupa Komisyonu’nun Rum yönetimi tarafından dondurulmuş 5 müzakere başlığının açılması için teknik hazırlık başlattığını haber verdi.

Gazeteye göre, Komisyon’un Genişleme Müdürlüğü Sözcüsü Maya Kotsigianits, Komisyon’un, Aralık’taki Zirve kararlarına uyarak 15 numaralı Enerji, 23 numaralı Yargı Sistemi, 24 numaralı Adalet ve Hukuk Devleti, 26 numaralı Eğitim ve 31 numaralı Dış Politika ve Güvenlik başlıklarının açılması ve kapatılması usulleriyle ilgili teknik hazırlık başlattığını söyledi.

“BAŞLIKLARIN NE AÇILMASI NE DE AÇILMASININ REDDİ YARDIMCI OLUR”

Öte yandan Fileleftheros, Kasulidis’in AB Genel İşler Konseyi’nde yaptığı konuşmada “Türkiye’nin mülteciler konusunda önemli rol oynadığına inanan ortaklarımıza saygı duyuyoruz bu yüzden AB ve Türkiye’nin bu konuda işbirliği yapmasına rıza gösterdik. Ancak Türkiye’nin müzakere başlıklarının Kıbrıs müzakerelerinin bu aşamasında açılması devam etmekte olan müzakerelere zarar verir” dediğini yazdı.

Habere göre, Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılması talebinin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına katkı koymayacağını iddia eden Kasulidis “mevcut duruma başlıkların ne açılması ne açılmasının reddi yardımcı olur” dedi ve geçen aralık ayında, “Kıbrıs sorunu çözülürse Türkiye’nin üyelik sürecindeki sorunlar da aşılacağından, iki prosedürün koordine edilmesini” önerdiğini hatırlattı.

Gazete, Rum yönetiminin bu tutumunun anlayış gördüğünü ve Genel İşler Konseyi toplantısında Rum tarafına baskı yapılmadığını da haberine ekledi. 

Simerini haberi “Zeki Senkronizasyon Arıyorlar… Kasulidis Çözüm ve Başlıkların Açılmasının Eşgüdümünü Önerdi… Maya Kotsigianits Dün Komisyon’un 5 Müzakere Başlığının Açılması İçin Teknik Hazırlık Başlattığını Açıkladı” başlık ve spotlarıyla aktardı.