Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Türkiye’nin, vizelerin kaldırılmasına yönelik 72 şartı yerine getirmesi gerekeceğini, bunun, Türk vatandaşların AB üyesi ülkelere ziyaretçi olarak dolaşmasıyla ilişkili olduğunu ifade etti.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kathimerini gazetesinin, Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestisi konusundaki sorularını yanıtladı.

Habere göre Türkiye’nin, mülteci sorunu nedeniyle 72 şartı yerine getirmemesi ve yine de vizelerle ilgili planın ileriye götürülmesi olasılığının bulunması ve Güney Kıbrıs’ın tavrının ne olacağı şeklindeki bir soru üzerine, Kasulidis, AB Komiseri Timmermans’ın, Türkiye’nin, tüm AB üyesi ülkeler karşısında 72 şartı yerine getirmesi gerektiği şeklindeki açıklamalarının göz önünde bulundurulduğu zaman böyle bir ihtimalin görülmediğini belirtti. 

Kasulidis, Türk vatandaşlarının Güney Kıbrıs’a yönelik vize muafiyet durumunun işleve geçmesi için gerekli olan unsurlara sonuç verici çözümler getirilmemesi durumunda, o zaman Güney Kıbrıs’ın tavrının anlaşılır olacağını belirterek, Haziran ayı sonuna kadar kendisine izin verilmesini istedi.  

Kasulidis bir başka soru üzerine 72 şartın, Rum bandıralı gemilerle alakalı olmadığını, bu konunun(Rum bandıralı gemiler) Gümrük Birliği ve AB üyelik başlıklarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Kasulidis, Türkiye’ye yönelik 72 şartın, öyle ya da böyle,  Türk vatandaşlarının, AB üyesi ülkelerdeki dolaşımıyla ilişkili olduğunu belirtti.