Türkiye’nin  üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması çerçevesinde Fransa tarafından tek yanlı dondurulan 17 numaralı Ekonomik ve Parasal Politika Başlığı dün açıldı.

Haberi okurlarına “Üyelik Sürecinde Yeni Dönem” başlığıyla aktaran Alithia “Türkiye’nin üyelik sürecindeki zorluklar devam ediyor” ifadesini kullanarak Rum Yönetimi tarafından tek yanlı dondurulan 5 başlığın 2016 başlarında görüşüleceğine işaret etti.

Aynı gazete “Kasulidis’ten Türkiye’nin Rolüyle İlgili Mesajlar” başlıklı haberinde ise AB üyesi ülkelerin Dışişleri bakanlarının dün Brüksel’de gerçekleşen toplantısında (COREPER) konuşan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in terör konusunda Türkiye ile yapılacak işbirliğiyle ilgili görüşlerini dile getirdiğini yazdı.

Habere göre Kasulidis “Türkiye’yle terör konularında yapılacak işbirliğinin, özellikle yabancı savaşçılar ve terörü finanse edilmesiyle ilgili konularda tutarlılığa ve şeffaflığa dayanması gerektiğini” söyledi.

Kasulidis AB’nin elinde, terörle etkin mücadele için kullanabileceği birçok araç bulunduğunu, kararlaştırılan faaliyetlerin uygulamasının hızlandırılması, özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki üçüncü ülkelerle işbirliği geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu noktada Güney Kıbrıs’ın Tunus, Mısır, Lübnan ve Ürdün’le arasındaki ilişkileri belirleyici olarak niteledi. 

Simerini “Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Tanımamakta Israr Ederken AB ve Hükümetten Madalya” başlıklı haberinde Güney Kıbrıs’ı geri iade anlaşması kapsamına sokmayacağını açıklamasından birkaç gün sonra Rum Yönetimi’nin, Türkiye’nin 17’nci başlığının açılmasına rıza gösterdiğine dikkat çekti.

Fileleftheros ise Ankara’nın bir müzakere başlığını açtığını, Rum Yönetimi’nce engellenen başlıkların da derhal açılmasını istediğini yazdı.