Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs Rum tarafının “Kıbrıs’ın sonunda tam bağımsız ve egemen bir devlet olacağı bir süre zarfında, garantileri kabul etmeye hazır olduğunu” belirtti.

Alithia ve diğer gazeteler, Kasulidis’in, Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Daimi Komite toplantısında yabancı milletvekillerinin sorularını yanıtladığını ve çözüm müzakerelerinin “çökmediğini” vurguladığını yazdılar.

Habere göre Kasulidis, Mont Pelerin’deki görüşmelerde “Kıbrıs Türk tarafının tutumunun, iki toplum ve en azından üç garantör devletin katılacakları çoklu bir konferans olacak son aşaması için tarih verilmesine olanak tanımadığı” iddiasında bulundu.

“İç başlıklardan çözülmemiş kalanlar olduğu halde çoklu konferansa gidilmesinin, tüm iç konuların Kıbrıslılara ait olduğu tezini çürüteceğini” savunan Kasulidis, “iç konuların, dış konu olan güvenlik konusuyla birlikte taşınmasının, kendilerinin değil Türk tarafının talebi olduğunu” vurguladı.

Kasulidis, bu gelişmenin başarılı bir sürecin önünde engel teşkil ettiğini belirterek müzakerelerin çökmediğini, taraflardan hiçbirinin müzakerelerin sona erdiğinden bahsetmediğini ve önümüzdeki haftalarda doğru eylemlerin gerçekleşeceğine inandığını ifade etti.

Mevcut zorlukların, çoklu konferansın toprak konusuyla, bir al-ver olabilmesi için ilişkilendirilmek istenmesinden kaynaklandığını öne süren Kasulidis, bunun doğru olmadığını, önce Kıbrıslıların tüm iç konularda kendi aralarında anlaşmaları, ardından da güvenlik konulu bir uluslararası konferans yapılması gerektiği görüşünü yineledi.

Kasulidis, güvenlik başlığında ise her iki tarafın kendilerini güvende hissetmeleri gerektiğini vurgularken, eğer Türkiye’nin tek taraflı müdahale hakkı devam ederse Kıbrıslı Türklerin yüzde yüz kendilerini güvende hissedeceklerini ancak Kıbrıslı Rumların da yüzde yüz güvende olmadıkları hissini taşıyacaklarını savundu.

Her iki tarafın da uzlaşıya hazır olması gerektiğini ifade eden Kasulidis, “Bizim tarafımız, sonunda Kıbrıs’ın tam egemen ve bağımsız bir devlet olacağı belirli bir süreliğine garantileri kabul etmeye hazırdır” şeklinde konuştu.

Kasulidis, bu çerçevede müzakere edilebileceğini ve bir uzlaşı bulunabileceğini düşündüğünü de belirterek garantör devletlerin rolünün, çoklu konferansta güvenlik ve garantiler başlıklarını ele almak ve devamını sadece bir devletin istediği garantilerin geleceğine karar vermek olduğunu öne sürdü.

Kasulidis ayrıca, müzakerelerde tarafların “ilk kez bu kadar ilerleme sağladıklarını, Yönetim, AB, Ekonomi ve Mülkiyet başlıklarının yüzde 90’ının halledildiğini” sözlerine ekledi.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yabancı hükümetleri bilgilendirmeye devam ettiğini yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in gelecek hafta Güney Kıbrıs’ta bulunan AB üyesi ülkelerin büyükelçilerini bilgilendireceğini, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in ise dün Güney Kıbrıs’taki yabancı büyükelçilerle temaslarda bulunarak Mont Pelerin’deki görüşmeler konusunda bilgi aktardığını yazdı.

Habere göre Mavroyannis dün, bazılarıyla teke tek, bazılarıyla ise grup halinde toplamda 12 yabancı büyükelçiyle görüştü.

ÇAVUŞOĞLU’NUN ZİYARETİ

Rum basın ayrıca, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun KKTC ziyareti ve açıklamalarına da geniş yer verdi.

Fileleftheros gazetesi, “Beşli İçin Yol Haritası -Çavuşoğlu İşgal Rejimiyle Birlikte Bir Sonraki Adımları Belirledi” başlıkları altında verdiği haberinde, Türk tarafının 2016 yılı içerisinde beşli konferans ve 2017’de referandumların yapılmasına ilişkin hedefini sürdürdüğünü, bu çerçevede Çavuşoğlu’nun KKTC’ye gelerek yoğun temaslar gerçekleştirdiğini yazdı.
Haberde, Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarına da yer verildi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “Çavuşoğlu’ndan Birlik Operasyonu – Akıncı İki Müzakere Masası Senaryosunu Doğruladı – Yol Haritasında Israrcılar”

Haravgi: “Çavuşoğlu: Türkiye Müzakereleri Destekliyor”

Alithia: “Akıncı: Konferansa Götüren Yol Haritası – Çavuşoğlu: 11 Şubat 2014 Temel”