Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün Fileleftheros’ta yayımlanan söyleşisinde “ordular ve NATO gibi askeri örgütler bir çözümün unsuru olamaz” diyerek çözümden sonra Ada’da yabancı askeri varlığı reddetmesi, Rum siyasi partilerinden olumlu tepki aldı.

Fileleftheros “Hemfikir Oldular Ama Vurgu da Yaptılar” başlıklı haberinde AKEL ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin Kasulidis’in açıklamalarını olumlu buldukları açıklamalarında Rum yönetimine yönelik bazı vurgulamalarda da bulunduklarını yazdı.

Habere göre AKEL, Kasulidis’in dile getirdiği tezleri Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadisi’in de müzakerelerde tutarlılıkla savunması dileğinde bulundu.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise Rum siyasi liderliğinin, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın “Türk askerinin derhal Kıbrıs’tan çıkması” önerisini benimseyerek ileri götürmesinin tam zamanı olduğu iddiasında bulundu, bunun için bir ortak bildirge imzalanmasını önerdi.

Gazete haberinin “Baf Metropolitinden Yeni Müdahale” başlığıyla ayırdığı bölümünde Baf Metropoliti Yeogrios’un “Kıbrıs özgür kalmalı. Türkiye’nin planlarını bozmaya çalışmamız gerek” dediğini yazdı.

“TÜRKİYE ADA’NIN TAMAMINI ELDE ETMEK NİYETİNDE”

Habere göre Baf’ın Nada köyünden Rum “kahramanlar” için dün düzenlenen ayinde konuşan Yeorgios, özetle iddialarını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin bugünkü niyeti, ne Kıbrıs’ın yarısı ne de nüfusları oranından daha fazla bazı haklar değil, Kıbrıs’ın tamamını elde etmektir.”

Politis haberi “Güvenlikte Hükümet-AKEL Yakınlaşması... Askersiz Kıbrıs”, Simerini de “Yabancı Askerlerin Kalmaması Konusunda Mutabakat... AKEL ve Ekologlar Kasulidis’in Açıklamasını Alkışlıyor” başlığıyla aktardı.