Hem Kıbrıs sorununda hem de enerji konularında önemli gelişmeler yaşanması beklenen bir haftaya girilmekte olduğu haber verilirken Rum basını, enerjide beklenen gelişmelere karşın şu ana kadar Ankara’dan resmi veya gayrı resmi bir tepki gelmediğine dikkat çekti.

Haftalık Kathimerini BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve diğerleriyle temas etmek üzere 16, 17 ve 18 Mart’ta Ada’da olacağını hatırlatarak Eide’nin gelişinin müzakerelerin Nisan ayında başlaması yönünde hareketlilik yaratacağını yazdı.

Gazeteye göre Eide, varlığını hissettirmek ve bir süredir BM, Amerikalılar ve İngilizler tarafından ihtimal olarak sözü edilen; Türk Navtex’inin sona ermesi ve ENI’nin sondaj platformunu teknik bakım için bölgeden çekmesinin yaratacağı 3 aylık fırsatın özlü müzakereler için değerlendirilmesi konusunda iki tarafla görüş alış verişinde bulunmak maksadıyla geliyor.

Gazete Eide’nin, KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda olası bir değişikliği de hesaba katarak, bu ziyaretinde Nisan sonuna doğru başlayacak görünen müzakerelerin usul konularına genel çerçevede değinip detaylara girmeyeceğini yazdı.

Gazete Londra’nın, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs sorununu bir yana bırakarak önceliği Kürt meselesine verdiği” gerekçesiyle öfkeli olduğunu savundu.

Gazeteye göre bir Rum kaynak müzakerelerin, Rum tarafının masadan kalktığı Eylül 2014’te kalınan noktadan; Yönetim, Mülkiyet ve Toprak konularından başlaması gerektiğini söyledi.  Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis müzakereleri askıya aldığını ilan ettiğinde, eski Özel Danışman Aleksander Downer tarafından not edilen görüş birlikleri/anlaşmazlıklar meselesinde bir karışıklık olduğunu yazdı.

Gazete Espen Barth Eide’nin, iki taraf ile görüşeceği bazı fikirler üzerinde çalıştığını, çıkmazı aşacağı konusunda da iyimserlik bulunduğunu ve müzakerelerin bu fikirlerle başlamasının mantıklı görülmesi gerektiğine işaret etti.

ABD’de bulunan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in önümüzdeki hafta enerji konularında önemli gelişmeler olacağını ilan ettiğini hatırlatan gazete gelişmelerin, Anastasiadis’in Mısır devlet başkanı El Sisi’nin davetlisi olarak, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de katılacağı ekonomi konferansı için Sharm El Şeyh’e gideceği Cuma günü başlayacağını yazdı.

“ANKARA’DAN RESMİ VEYA GAYRI RESMİ BİR TEPKİ YOK”

Gazete enerji konularındaki gelişmelere karşın şimdilik Ankara’nın -resmi veya gayrı resmi- hiçbir tepki göstermediğine işaret eden gazete Rum kaynakların “Erdoğan’ın tahmin edilemeyecek olması” dolayısıyla Ankara’nın vereceği tepkiyi tahmin etme riskine girmediklerini yazdı ve bir Rum kaynağın “halen pek çok şey oldu, başka şeyler olacağını öngörmüyorum” dediğine işaret etti.

Diplomatik bir kaynağın da aynı değerlendirmede bulunduğuna işaret edilen haberde hem TOTAL’in sondaj yapmayacağı hem de ileri sürülen “Ankara’nın yarattığı krizle” Anastasiadis’e, enerji meselelerinin müzakerelerin son aşamasında, toprak görüşülürken ele alınacağını söylettiği, Navtex’in 6 Nisan’a sona erecek olmasından dolayı Türkiye’nin gelişmeleri görmeyi bekleyeceği öngörüsüne yer verildi.