Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın, Kıbrıs sorununun olası çözümünün ekonomik boyutlarıyla ilgili hazırlamaları istenen çalışmaların, zorluklarla karşılaşarak geliştiği haber verildi.

Kathimerini gazetesi “IMF ve Dünya Bankası’ndan Gecikme ve Ertelemeler” başlığıyla yayımladığı haberinde, “elindeki bilgilere dayanarak”, iki uluslararası örgüt tarafından yapılacak ilgili çalışmaların tamamlanması ve teslim edilmesinde ortaya çıkan gecikmelerin, KKTC’den veri toplanmasında karşı karşıya kalınan zorluklarla ilgili olduğunu iddia etti.

Gazete, “eğer her şey sorunsuz ilerleseydi, iki uluslararası örgütün teknokratlarının bu zaman diliminde Kıbrıs’taki keşif çalışmalarını tamamlama ve çalışmalarını derleme sürecinin uzağında kalmayacaklarını; pratikte ise teknokratların halen başlangıç aşamasında bulunduklarını” kaydetti.

Geçtiğimiz kış iki uluslararası örgütle mutabık kalınan planlama temelinde, iki örgüte bağlı heyetlerin çalışmalarını gerçekleştirmeleri için gereken unsurları toplamak için belirli aralıklarla Kıbrıs’a geleceklerini anımsatan gazete, işin aslında, bilgi toplanmasının özellikle KKTC’nin ekonomik verileriyle alakalı olacağını, çünkü Rum Yönetimi’nin ekonomik verilerinin IMF ve Dünya Bankası tarafından gayet iyi bilindiğini kaydetti.

Bununla birlikte, KKTC’nin ortaya koyduğu görüntünün uluslararası örgütlerin teknokratlarının “dilinin tutulmasına sebep olduğunu” iddia eden gazete, uluslararası örgütlerin teknokratlarının “Türkiye’ye tam bağımlılığın sonucunda düzensiz/nizamsız ve düşük performansa sahip bir devletle karşı karşıya kaldıklarını” iddialarına ekledi.

Gazete, “Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in geçmişte kullandığı bir ifadeye atıfta bulunan aynı kaynakların, gazeteye, işgal altındaki bölgelerdeki vahşi batı manzarasının doğrulandığını söylediklerini” de aktardı.

Gazete haberinde ayrıca “çözümün ekonomik boyutuyla ilgili araştırmalar, hiçbir bilgi vermeyen, sahte devletin vahşi batısının engeline takıldı” alt başlığını da kullandı.