Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Salı günü gerçekleşecek görüşmenin, New York’taki üçlü zirvenin ardından, dönüm noktası olarak addedildiği ileri sürüldü.

Kathimerini gazetesi “Blame Game (karşılıklı suçlama) Liderler Masasına Gölge Düşürdü” başlıklı haberinde, New York’taki üçlü zirvenin ardından olanlara bağlı olarak, salı günü yapılacak Akıncı ile Anastasiadis arasındaki görüşmenin, nedenlerden biri olan “blame game” sebebiyle, dönüm noktası olarak addedildiğini savundu.

Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ABD’den dönmeden önce Kıbrıs sorunu, New York’taki perde gerisi ve beşli konferansa ilişkin olarak kamuoyu önünde sürekli müdahalelerde bulunma politikasını takip ettiği sürece “blame game’”den dolayı bir dizi sonucun ortaya çıkmasının beklendiğini ileri sürdü.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise, aynı mantıkta hareket etmediğini, mesafeyi koruyarak yanıt vermediğini yazan gazete, Anastasiadis’in salı günü yapılacak görüşmedeki tavrının, ortama bağlı olarak belli olacağını belirtti.

Habere göre, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşmede agresif olması durumunda, Anastasiadis’in tavrının da ona göre olacak

Gazete, Akıncı’nın, New York’taki üçlü zirvenin ardından tavrının ise “Amerika’daki perde gerisinin yoğun olması ve BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin durumları yönetmesine” dayanabileceğini iddia etti.

Gazete ayrıca Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, BM’den teyitler aldığını ancak bunu Genel Sekreter Ban Ki Moon’un ağzından durmadığını; bunun da Kıbrıs Türk liderin çıkış yapmasını muhtemelen mazur gösterdiğini ileri sürdü.

Akıncı’nın açıklamalarının Rum Başkanlığı’nı düşündürdüğünü yazan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, referandumdan geçmeyecek bir çözüm veya çözümsüzlüğe ilişkin siyasi bedele sahip olmak istemediğini, bunun da Anastasiadis’in üçlü zirveden bu yana izlediği tutumu açıkladığını yazdı.

EIDE KONUSU

Gazete, aynı haberinde, Rum Yönetimi’nin son zamanlarda yaptığı açıklamalarda, Rum partilerin hedefinde olan BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide konusunun bulunmadığını yazdı.

Habere göre, Eide, sürecin, iki liderin konusu olduğunu ve söylediklerinin yanlış anlaşıldığını ifade etti. 

“ABD GÜVENLİK KONUSUNU KAPATMAK İSTİYOR”

Fileleftheros gazetesi “Türk Üssü İle Flört Ediyor-ABD Güvenlik Konusunu Kapatmayı Tercih Ediyor-Ankara’nın Önerisini Çıkış Addediyor” başlıklı haberinde, ABD’nin, Kıbrıs’taki Türk askerinin konuşlanacağı bir üssün oluşturulması şeklindeki Türk önerisiyle, güvenlik konusunu kapatmak istediğini yazdı.

Gazete, bunun da, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, kısa bir süre önce New York’ta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında orta koyduğu yöntemden ortaya çıktığını belirtti.

Habere göre, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ada’da Türkiye’nin sonsuza dek mevcudiyetini öngören Türk önerisini taşırken, Anastasiadis’ten bunu değerlendirmesini ve karar vermesini talep etti.

Güney Kıbrıs ve Atina’nın, Biden’in bu müdahalesini, Türk önerisinin kabul edilmesi için nezaketli bir  öneri olarak addettiğini yazan gazete, Anastasiadis’in ise, Kıbrıslı Rumlar tarafından kabul edilmesi mümkün olmayan Türk önerisiyle hem fikir olmaması konusuna izahat getirdiğini belirtti.

Gazete, aynı haberinin içerisinde, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın güvenlik konusunda uluslararası düzeylerde yeni müdahaleleri ileriye götürme konusunda anlaşamaya vardığını yazdı.

Söz konusu müdahalelerin, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas tarafından hazırlanan belgeye dayanan Kıbrıs Rum tarafının sunduğu belge temelinde olacağını belirtti.

Habere göre Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda geçtiğimiz hafta bu konuda yapılan toplantıda, gerek yabancı hükümet ve örgütlerin bilgilendirilmesi, gerekse Yunanistan diplomatik misyonunun faaliyetlerine ilişkin ileriki adımlar belirlendi.

“ANLAŞMAZLIK VE GÜVEN EKSİKLİKLERİ AÇIK”

Gazete, aynı sayfa içerisinde yer alan “Kıbrıslı Rumların Türkiye’ye Yönelik Güven Eksikliği ve Akıncı’dan Güvenlik Konseyi’ne Hayır” başlıklı bir başka haberinde, müzakereler çerçevesinde güvenlik konusunda yapılan görüşmelerde, anlaşmazlık ve güven eksikliğinin açık olduğunu savundu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türkiye tarafından birçok anlaşmanın uygulanmaması örneklerinin çok olduğu şeklindeki görüşlerini ortaya koyduğunu yazan gazete, Rum tarafının, uluslar arası toplumun garantisini talep ettiğini ve bu garantilerin BM Güvenlik Konseyi’nden kaynaklanabileceği görüşünde olduğunu kaydetti.

Habere göre, Kıbrıs Rum tarafı ayrıca iki toplumun güvenliği için yasal yöntem ve araç olarak “7’inci Başlığın” benimsenmesini talep ederken, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “gerek Türkiye, gerekse Kıbrıslı Türklerin bunu ret ettiğini, Güvenlik Konseyi’ne güvenmediklerini”  ifade ediyor. 

SİMERİNİ’NİN İDDİASI

Simerini gazetesi ise, Kıbrıs Türk tarafının müzakere çerçevesini değerlendirmeye çalıştığı haberinde, AB’nin, çözümün ardından Güney Kıbrıs’ın AB’ye katılımını teşkil eden 10’un Protokol’ün dışında yeni bir protokol eklenme taahhüdünde bulunmasını istediğini ileri sürdü.

Gazete, yeni protokolün, Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını sağlama alacak Kıbrıs sorununun çözümünün “hassas ve temel hükümlerini” içereceğini savundu.

Haberde, böyle bir şeyin olması durumunda, AB üyesi bütün ülke parlamentolarının onayı gerekeceğini ve hiç kimsenin de sonuçlara ilişkin önceden yargıda bulunamayacağı belirtildi.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafı için “Mülkiyet” konusunun net bir örnek olduğunu ve sağlama almak istedikleri “hassas hükümlerden” olduğunu belirtti.

Haberde, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Kıbrıs Türk tarafının bu önerisini ret ettiğini de yazdı.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “KIRBIS’IN YENİDEN BİRLEŞMESİ TARİHİ FIRSAT”

Alithia gazetesi, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın, Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamasına yer verdi.

Gazete, İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin, uzun yıllardır İngiltere’de yaşan Rum göçmenlerin, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği mektuba yanıt verdiğini yazdı ve yanıta da geniş bir şekilde yer verdi.

Habere göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Kıbrıs Türk Lider Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde ortaya koydukları liderlik tutumuna övgü yağdırdı ve bu tutumun ilerleme kaydedilmesini mümkün kıldığını ifade etti.

İngiltere Hükümeti’nin, Ada’nın bölünmüşlüğünün sona ermesi  fırsatının kaçırılmaması için her iki tarafı cesaretlendirdiğini ifade eden İngiliz yetkili, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinde iki toplumun  çabalarını desteklemeye devam edeceğini de belirtti.

İngiliz yetkili, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile New York’ta gerçekleştirdiği görüşmelerde de bu mesajı vurguladığını söyledi.

ÇELEPİS

AKEL Polit Büro üyesi ve Kıbrıs Sorunu Ofisi Başkanı Tumazos Çelepis, Haravgi, gazetesine verdiği söyleşide, New York’taki üçlü zirvenin yanı sıra genel olarak Kıbrıs sorununa değindi.

Habere göre, Çelepis, BM Genel Sekreteri Ban’ın, yapay hızlandırma mantığına girmemesinin çok doğru olduğunu belirtti ve iki tarafın, daha çok ilerleme sağlaması için çabalarını artırması gerektiğini ifade etti.

Çelepis ayrıca garantiler konusunun, sadece bir tarafın değil Kıbrıs’taki her iki tarafın endişelerinin giderilmesi halinde çözümlenebileceğini belirtti.

Türk tarafının, garantilere ilişkin görüşünde belli bir kımıldama olduğunu savunan Çelepis, Türk tarafının yeni bir öneriyle geldiğini ancak ne olursa olsun bunun kabul edilmediğini söyledi.