Rum yönetiminin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin müzakere masasında taraflar arasında yeni yakınlaşmalar sağlandığı açıklamasını “aşırı ve gerçekten uzak” bulduğu haber verildi.

Haftalık Kathimerini “Kıbrıs Sorunun Müzakerelerinde Sonuçsuz Görüşmeler… Ankara-Kıbrıs Türk Liderliği Frekansı ve Erdoğan’ın Egemenliği Lefkoşa’nın Başını Ağrıtıyor” başlıklı haberinde, şu anda müzakere masasındaki görüşmelerin yönetim ve mülkiyet başlıklarıyla sınırlı kaldığını, ekonomi ve AB başlıklarının gündem dışı bırakıldığını savundu.

Gazeteye göre yönetim ve mülkiyet başlıklarındaki müzakerelerde sadece, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’in daha önceki siyasi kararlarında bulunan ‘yeni yakınlaşmalar’ diye kaydedilip ‘kilitlenecek’ konular üzerinde odaklanılıyor.  Liderlerin 11 Mart’taki görüşmelerinde kararlaştırdıkları yeni müzakere prosedürü gereği bu aşamada iki tarafın yönetim ve mülkiyet başlıklarındaki anlaşmazlıkları görüşülmüyor, sadece yakınlaşmaya dönüştürülmeye çalışılıyor.

“SADECE YÖNETİM VE MÜLKİYET BAŞLIKLARI ÜZERİNDE DURULUYOR, TARAFLARIN ANLAŞMAZLIKLARI GÖRÜŞÜLMÜYOR”

Gazete, liderlerin 28 Mart’taki görüşmesinde de, ardından gerçekleşen Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum mevkidaşı Andreas Mavroyannis’in görüşmelerinde de olgularda herhangi bir değişiklik olmadığını, yeni özlü yakınlaşma kaydedilmediğini yazdı.

Yetkili bir kaynağın bu gazeteye “bunca çaba ve görüşmeden sonra aynı konular etrafında dönüyor, herhangi bir sonuca varmadan, hiçbir yere varmayan sonuçsuz bir diyalogda, aynı tartışmaları yapmaya devam ediyoruz” dediğine dikkat çeken Kathimerini, özetle şunları iddia etti:

“Aynı kaynakların vurguladığına göre Kıbrıs Türk tarafında müzakerelerin yönetimi Mustafa Akıncı’nın elinden çıkıp, Ankara’nın ortaya koyduğu tezlere tamamen uygun hareket eden müzakere heyetinin eline geçtiği ortadadır. Bu şekilde, mevcut çıkmaz durumda herhangi çarpıcı bir değişiklik olması imkânsızdır.

Diplomatik kaynaklara göre Espen Barth Eide de Ada’dan ayrılması öncesinde görüştüğü Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’ya bu mesajları vermeye çalıştı. Norveçli diplomatın görüşme sonrasında yaptığı; daha büyük bir hareketlilik ve müzakerelerdeki çabaların hızlandırılması gerektiği açıklaması tam da bu nedenle Kıbrıs Rum tarafını şaşırtmadı.”

Gazete KKTC ve Türkiye’nin koordineli şekilde, yabancı muhataplarına, Rum tarafında mayısta yapılacak genel seçim nedeniyle müzakere masasında ilerleme kaydedilmediği argümanını kullandıklarını, bu nedenle Rum yönetiminde yoğun kaygı ve endişe hâkim olduğunu yazdı.