Fileleftheros gazetesine söyleşi veren Katsuridis, Kıbrıs sorununda meydana gelen gelişmelerden anladığı kadarıyla, herkesin çözüm istediğini ancak hepsinin de farklı teşvikleri bulunduğunu ve farklı beklentilere sahip olduğunu belirtti.

Habere göre Katsuridis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakere masasında kırmızı çizgileri aştığına inanmadığını kaydetti. Katsuridis, dünyadaki, Avrupa’daki, Doğu Akdeniz’deki ve Türkiye’deki gelişmelerin, Kıbrıs sorununun çözümü için gereken önkoşulları oluşturduğunu belirtti.

Daha saldırgan ve daha esnek olmaları gerektiğini, çatışarak savunma yapmaya devam edemeyeceklerini kaydeden Katsuridis, Kıbrıs sorunuyla ilgili, herkesin görüş belirtebileceği tüm konularda görüş belirterek, ileriye doğru harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Böyle bir çabanın, bir önceki hükümet tarafından gösterildiğini anımsatan Katsuridis, bunların çoğunun iki taraf arasında uzlaşıya dönüştürüldüğünü ancak “Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin bu uzlaşıları ortadan kaldırmaları” ve sonradan yeni gelişmeler nedeniyle U dönüşü yapan bugünkü hükümet de dahil diğer siyasi güçlerin de, birçok noktada zıt görüş belirtmeleri nedeniyle, aynı çabanın müzakere masasında tekrarlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Katsuridis, Kıbrıs sorununun mevcut aşamada çözülmemesi halinde, başka bir zeminde çözülebileceğine inandığını ve hiçbir zaman, Kıbrıs sorununda son fırsat söylemine inanmadığını dile getirdi.

“AKINCI, RUM SİYASETÇİ DEĞİL, KIBRISLI SİYASETÇİ”

Habere göre Katsuridis, Türkiye’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelerde birinci söz sahibi olduğunu, Kıbrıslı Türk toplumunun özerklik çerçevesinin son yıllarda genişlediğini ve Kıbrıs sorununun çözümünü ve Türkiye’ye bağımlılıktan kurtulmak isteyen kesimin arttığını ifade etti.

Katsuridis, Akıncı’nın, Kıbrıslı Rumları değil, Kıbrıs’ın öteki büyük toplumunu temsil ettiği çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ve her ne kadar Rumlardan farklı bakış açısı ve öncelikleri olsa da, çözüm istediğini belirtti.

Akıncı’nın, daha önceki Kıbrıslı Türk liderlerden farklı olduğu yönünde görüşe sahip olduğunu ancak farklı olup olmadığının, müzakerelerden ve müzakerelerin sonucundan belli olacağını söyleyen Katsuridis, kendi müzakerecileri gibi Akıncı’dan da, “Kıbrıs’ın ve Kıbrıs halkının menfaatini, her şeyin üzerinde tutmasını ve vatanı yeniden birleştirip özgürleştirecek bir çözüm için yapıcı şekilde çalışmasını” beklediğini kaydetti.