Kayıp Şahıslar Komitesi üyelerinin, kayıplar konusu hakkında Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nu (AP) bilgilendirdiği haber verildi.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Brüksel’de AP Siyasi Özgürlükler Komitesi ile bir araya geldiğini yazan Fileleftheros gazetesi, AP Komitesinde yapılan görüşmede, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin 1974 kayıplarının aranması için, çalışmalarını askeri bölgelere odaklayacağının ifade edildiğini iletti.

Gazete, yapılan görüşmede, Komite’nin çalışmalarının, önümüzdeki 3 yıl içerisinde 30 askeri bölgeye odaklanacağının belirtildiğini aktardı.

Gazeteye göre, görüşmede söz alan Rum AP milletvekili Eleni Theoharus ise konuşmasında “bunların kayıp değil kaybolmuş esirler olduğu” iddiasında bulundu ve kayıp kalıntılarının toplu mezarlardan başka yere taşınması konusunu gündeme getirdi.

Gazeteye göre, “bunun askeri bölgelerde gerçekleşmiş olma olasılığına da” işaret eden Theoharus, Türkiye’nin askeri arşivlerinin açılması meselesini de gündeme taşıdı.

Gazeteye göre, İspanyalı AP milletvekili Marina Albiol ise AKEL’in AP’deki milletvekilleriyle işbirliği içerisinde, Avrupa Birleştirici Sol Grubu adına konuşarak, AB bütçesi tarafından Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının desteklenmesi amacıyla verilen ödeneğin artırılması gerektiğine atıfta bulundu.

Avrupa Birleştirici Sol Grubunun, ekonomik desteğin artırılması için her yıl değişiklik önerisi sunduğunu belirten Albiol, Avrupa Birleştirici Sol Grubunun Kayıp Şahıslar Komitesi’nin ihtiyaçlarının farkında olduğunu sözlerine ekledi.