Güney Kıbrıs’ta, kayıp yakınlarına verilen yanlış kemik kalıntılarına ilişkin yeni bir olayın söz konusu olduğu belirtildi.

Alithia gazetesi “Özür Dileriz, Yanlış Kaybı Gömdünüz” başlıklı manşetten verdiği haberinde, “Neo Horio” (Minareliköy) kökenli bir kayıp yakını M.K isimli Rum’a, sekiz yıl önce verilen yakınına ilişkin kemik kalıntılarının, başka bir kayba ait olduğu şeklinde Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından bilgi verildiğini yazdı.

Gazete söz konusu Kıbrıslı Rum’un, yakınına ait doğru kalıntıları alması bununla birlikte ailesine teslim edilmesi için gömülen kaybın mezardan çıkarılması gerektiğini belirtti.

Habere göre Kayıp Şahıslar Komitesi, Rum kayıp yakınına, 2009 yılında Genetik Enstitüsü tarafından yapılan kimlik tespitinin yanlış olduğu şeklinde bilgi verdi.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak gömülen kaybın en kısa zamanda mezardan çıkarılacağını, cenazenin ise 12 Mart’ta gerçekleştirileceğini yazdı.

Gazete bu tür olayların geçmişte de yaşandığına dikkati çekti.

* * *

KOMİTE, DNA ANALİZLERİNDEKİ YANLIŞLIĞIN GÜNEY KIBRIS’TAKİ NÖROLOJİ VE GENETİK ENSTİTÜSÜ’NDEN KAYNAKLANDIĞINI BELİRTTİ

Kayıp Şahıslar Komitesi, ABD’nin Maryland şehrindeki laboratuvarlarda gerçekleştirilen yeni DNA analizlerinde kimliği tespit edilen bir şahsın ailesine daha önce başkasının kalıntılarının verildiğinin ortaya çıktığını belirtti. Konuyla alakalı ailenin bilgilendirildiğini açıklayan Komite, hatanın geçmişte bir süre DNA analizlerinin yapıldığı Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’nden kaynaklandığını kaydetti.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nden bugün yapılan resmi açıklamada, aileye teslim edilen hatalı kalıntıların DNA analizlerinin 2009 yılında Güney Kıbrıs’taki Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’nde (CING) yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, söz konusu dönemde Kıbrıs’taki enstitüde çıkan hatalı DNA analizleri nedeniyle yanlış kimliklendirmeler yapılmış olduğu sonucunun ortaya çıktığı ifade edildi. Komite açıklamasında, CING’de analizi yapılan  vakaların gözden geçirilmekte olduğu ifade edildi.

HATA ABD’DEKİ LABORATUVARDA ORTAYA ÇIKTI

Söz konusu şahsın kalıntılarının 2015’te yapılan kazılarda ortaya çıkarıldığı ve DNA analizlerinin Maryland’da BODE Cellmark Forensics isimli merkezin laboratuvarlarında gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, kimliği yeni analizlerde ortaya çıkan kişinin ailesine hali hazırda başka bir kişinin kalıntılarının teslim edildiği ifade edildi.
Komite’nin, yanlışlığın tespit edilmesinin ardından aileyle temasa geçtiği, komite üyelerinin aileye üzüntülerini ilettiği ve en kısa zamanda doğru kalıntıların aileye tesliminin yapılacağı bilgisini verdiği kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi: “Kayıp Şahıslar Komitesi tüm kayıp ailelerine çalışmalarının her aşamasında en üst düzeyde teknolojiden yararlanıldığı konusunda yeniden teminatta ve taahhütte bulunur. Bu çerçevede konuyla alakalı başka vakalar da gözden geçirilme sürecindedir.”

Komite, yanlışlığa maruz kalan aileyle ilgili açıklama yapmazken, Rum basını söz konusu ailenin Rum olduğunu yazmıştı.