Rum kesiminin bugün Strazburg’da gerçekleştirilecek olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı sırasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), aralarında kayıplarla ilgili olanların da bulunduğu kararlarının, Türkiye tarafından uygulanmasıyla ilgili kritik bir savaş vereceği belirtildi.

Avrupa Konseyi üyesi olan 47 devletin daimi temsilcileri düzeyinde gerçekleştirilecek olan toplantının dün başladığını ve yarın tamamlanacağını yazan Politis gazetesi, kritik görüşmenin ise bugün yapılmasının beklendiğini belirtti.

Bakanlar Komitesi’nin, Avrupa Konseyi’nin icra organı olduğunu yazan gazete, AB Bakanlar Komitesi’nin AİHM kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetlemek, aynı zamanda bu yönde siyasi baskı yapmakla yetkili olduğunu anımsattı.

Gazete, bugün yapılması beklenen toplantı öncesinde, “Kıbrıs Kayıp Yakınları Örgütleri Dünya Federasyonu’nun”, AB Bakanlar Komitesi’ne bir mektup gönderdiğini ve Türkiye tarafından yapıldığı gözlemlenen kasıtlı gecikmeden duyduğu hayal kırıklığını ifade ettiğini de belirtti.

KAYIPLAR İÇİN İMZA KAMPANYASI

Alithia gazetesinde yer alan bir haberde ise, merkezi Şikago’da bulunan “Helen Amerikan Liderliği Konseyi’nin (HALC)”, Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’ye gönderilecek olan bir mektubun altında yer alacak şekilde, bir imza toplama kampanyası başlattığı haber verildi.

Gazete mektupta, Kerry’den “Türkiye’yi geriye kalan kayıplarla ilgili sahip olabileceği bütün bilgileri vermesi ve Kayıplar Komitesi’ne çalışmalarını sürdürmesi için askeri bölgelere giriş izni vermesi konusunda teşvik etmesinin istendiğini” belirtti.