Lakadamya Askeri Mezarlığından çıkartılıp, şu anda Yunan Askeri Mezarlığı’ndaki kemik muhafaza bölümünde tutulan kemik kalıntılarının, formaldehit isimli kimyasal maddeyle ilaçlandığı haber verildi.

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in, “1974 yılında hayatını kaybeden kişilerin kalıntılarının” kimyasal maddeyle ilaçlanması konusunda başlattığı araştırmadan, 1990’lı yılların ortalarına kadar kemiklerin kimyasal maddeye bulanmasının bilindik bir yöntem olduğu sonucunun çıktığını yazan Fileleftheros gazetesi, yapılan ilaçlama sonucunda kemiklerin genetik yapılarının bozulduklarını veya değiştiklerini ve bunlara DNA metoduyla kimlik tespiti yapılmasının da mümkün olmadığını kaydetti.

Gazeteye göre, araştırma memuru Panayotis Simeu, kaleme aldığı raporunda, Yunan Askeri Mezarlığı’ndaki kemik muhafaza bölümünde tutulan kemiklerin dezenfekte edilmesi veya muhafaza edilmesi için kullanılan kimyasal maddenin formaldehit olduğunu, bunun yasaklanmış bir madde olmadığını ve gerek yurt dışında, gerek de Rum Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Hizmetleri tarafından cesetlerin veya kemiklerin dezenfekte edilmesi için kullanılmakta olduklarını belirtti.

Haberde, kemiklerin genetik yapısını etkilediğinin tespit edilmesi üzerine, 1990’lı yılların ortalarında yurt dışında bu yöntemden vazgeçildiği de belirtildi.

Gazete, Rum Savunma Bakanlığı’nın raporunun, Rum Ekologlar Hareketi milletvekillerinden Yorgos Perdikis’in, kimlik tespitleri yapılamayan kayıp kemiklerinin durumuyla ilgili bilgilerin akabinde ortaya koyduğu yazılı önergenin akabinde sunulduğunu da ekledi.

Politis ise “Bilgisizlik DNA’ları Bozdu” başlıklarıyla yer verdiği haberinde, kemiklerin zamanında Lakadamya Mezarlığından çıkarılmalarının da bilimsel yöntemle yapılmadığına işaret etti.