ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin kurtarılması çabası çerçevesinde Ada’yı ziyaret etmek istediği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Kerry Kıbrıs’a Gelmek İstiyor” başlıklı haberinde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, çıkmaza sürüklenen Kıbrıs sorununa ilişkin müzakere sürecinin kurtarılması çabalarına Washington’un katkı sağlaması amacıyla Ada’ya ziyaret gerçekleştireceğini savundu.

Gazete güvenilir bilgilere dayandırdığı haberinde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ileriki günlerde Avrupa’da olacağı ve diplomatik yol aracılığıyla, müzakerelerin yeniden başlaması çabalarına katkı koymak için Kıbrıs’ı ziyaret etme niyetini dile getirdiğini yazdı.

Görevinden ayrılacak olan ve ziyaretinin veda niteliğinde olacağı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Kıbrıs ziyareti için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Ada’da olmayacağı tarihleri önerdiğini yazan gazete buna bağlı olarak tüm taraflar için uygun olan zamanın arandığını belirtti.

Güney Kıbrıs’ta ziyarete ilişkin ele alınan tarihlerin 8-9 Aralık olduğunu yazan gazete Yunanistan Güney Kıbrıs ve İsrail arasındaki üçlü zirvenin, Çipras, Anastasiadis ve Netanyahu’nun katılımıyla,  8 Aralık tarihinde Kudüs’te yapılacağının da anımsatıldığını belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yurt dışında bulunacak olmasıyla ilgili bir sıkıntının var olmasına karşın konuya bir çözüm bulunabileceğini belirten gazete, üçlü zirvenin, 8 Aralık öğleyin tamamlanmasının ve Anastasiadis’in hemen Ada’ya dönmesinin beklendiğini de yazdı.

Gazete yine elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak ABD’nin, Mont Pelerin sonrasında müzakerelerin yeniden başlaması için bir formül geliştirmeye çalışan ancak şu ana kadar “bir sonuç almadığı” görülen BM ile de anlaşarak BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin çabalarını desteklemeye acele ettiğini belirtti.

Habere göre Eide, programı gereği yarın Ada’dan ayrılacak.

Gazete ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen’in de yarın temaslarda bulunmak amacıyla Ada’ya gelmesinin beklendiğini de anımsatırken, Cohen’in gelişinin, gerek Kerry’nin ziyaretinin hazırlığıyla gerekse Mont Pelerin görüşmelerinde neler olduğu konusunda bilgi almakla ilişkilendirildiğini belirtti.