Fileleftheros “Atina’da Garantileri Konuştular… Kerry İyimser, Kocas Dikkatli” başlıklı haberinde Kerry’nin Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve ardından Başbakan Aleksis Çipras’la görüştüğünü yazdı, Kerry-Kocas görüşmesi sonrasında yapılan ortak açıklamaya ve basın önünde açıklanmayan bilgilere yer verdi.

KERRY: “ANKARA BU SEFER GERÇEKTEN ÇÖZÜMÜ İSTİYOR”

Kerry’nin görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Türk yetkililerle bütün düzeylerde sürekli temas halinde olan Amerikan hükümetinin, “Ankara’nın bu kez gerçekten Kıbrıs sorununun çözümünü istediği kanaatinde olduğuna” işaret ettiğini yazan gazete, özetle şunları aktardı:

“Yunan Dışişleri Bakanlığı, John Kerry’nin perşembe günü Kıbrıs’ta Başkan Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı ile yaptığı görüşme ve konuşmaları konusunda Nikos Kocas’a söylediklerinden, Amerikalı yetkilinin çok iyimser mesajlar aldığını anladı. Kerry çok verimli görüşmeler yaptığını ve mükemmel bir akşam yemeği yediğini söyledi.

KOCAS: “İYİMSERLİK YARATACAK SEBEPLER VAR”

Dışişleri Bakanlığı’ndaki uzun görüşmenin ardından gazetecilere resmi açıklama yapılırken Kerry’nin, Kocas’ın ‘bazı iyimser mesajlar veriliyor’ şeklindeki giriş açıklamasını yeterli bularak Kıbrıs sorununa değinmediğine dikkat çekiliyor.

Kerry ve Kocas’ın açıklamalarının ardından KİPE Kocas’a, Kerry’nin verdiği bilgilerden ve Kıbrıs ziyaretiyle ilgili anlatımından, çözümden iyimser olmasıyla ilgili gerçekten özlü sebepleri olup olmadığını sordu. ‘İyimserlik, ama dikkatli iyimserlik yaratacak sebepler var’ diyen Kocas, Yunanistan’ın, garanti rejimine tabi ve yabancı askerlerin olduğu bir AB ve BM üyesi devlet olamayacağı tezini tekrarladı.

WASHINGTON’UN ATİNA’DAN BEKLENTİSİ...

Diplomatik bir kaynağa göre iki bakan Kıbrıs’ta güvenlik sistemiyle ilgili görüş alış verişinde bulundu. Kocas-Kerry görüşmesinden çıkan sonuç, Washington’un Atina’dan; müzakerelere hiçbir şekilde müdahil olmadan Rum tarafını, istikrarla çözüme ilerleme konusunda cesaretlendirmesini beklediğidir.’”

Alithia “Kerry Atina’da Çözüm İyimserliği Belirtti” başlıklı haberinde, Kocas’ın Kerry’nin önüne “iki tarafın gelecekte güvenlik içerisinde yaşayabilmesi ve çözümün Kıbrıs halkının tamamınca kabul edilebilmesi için” diyerek gerekçelendirdiği güvenlik konusunu koyduğuna işaret etti.  

Gazete Kerry’nin, Kıbrıs ziyaretinden çok olumlu mesajlar aldığını vurgulayarak Kıbrıs sorununun çözüm çabalarından duyduğu iyimserliği Atina’da açıkladığına dikkat çekti.

Simerini “Atina’ya Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin Amerikan Baskısı… Washington Atina’ya, Çözüm Bulunması İçin, Kıbrıs Müzakerelerine Hiçbir Şekilde Karışmadan Rum Tarafını Cesaretlendirmeye Çağırdı” başlık ve spotlarını kullandı.

SİYASİ PARTİLER

Alithia, Amerikalı bir yetkilinin Ada’ya gerçekleştirdiği ziyaretin Rum siyasi partilerinin tümü tarafından belki ilk defa değil ama çok ender olumlu bulunduğuna dikkat çekti ve AKEL’in, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin verdiği mesajlardan bazılarını doğru bulduğunun altını çizdi.

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu “partim, uluslararası toplumdan, çözümün uluslararası hukuka, AB’nin kuruluş ilkelerine, Doruk Anlaşmaları’na ve BM’nin ilgili kararlarına dayanması gerektiğine dair net söylemler bekliyor” ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili kapsamlı görüşünü, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bilgilendirmesinden sonra yapacağına işaret eden Kiprianu, özetle şunları söyledi:

“Amerikan Dışişleri Bakanı’nın Kıbrıs’a gelmesi gerçekten de çok önemlidir. Ancak bu tek başına değerlendirilemez. Değerlendirebilmemiz için görüşme sonuçlarını görmemiz gerekir. Dile getirdiği bazı görüşlerin doğru yönde olduğunu değerlendiriyoruz. Ancak Lavrov’un yaptığı gibi Kıbrıs sorununun ana yönleriyle ilgili görüş belirtmekten kaçındı.”

DİKO Basın Sözcü Vekili Athos Andoniadis partisinin, uluslararası toplumun ilgisini hoş karşıladığını ancak Amerikan Dışişleri Bakanı’nın, Sergei Lavrov’un aksine, Kıbrıslı Türk lideri işgal bölgelerinde ziyaret etme tavrını eleştirdiğini açıkladı. Bu konuda Anastasiadis hükümetine sorumluluk yükleyen DİKO “Nikos Anastasiadis Kıbrıs Cumhuriyeti’ni korumakta başarısız oldu” dedi.

EDEK Rus ve ABD Dışişleri bakanlarını neredeyse eşzamanlı ziyaretlerinin, güçlerin Kıbrıs sorununa nasıl yaklaştıklarını kıyaslama olanağı tanıdığına dikkat çekti. Lavrov’un net açıklamalar yaptığını ancak Kerry’nin dolaylı yoldan KKTC’yi tanıdığını vurgulayan EDEK “Kerry’nin ziyareti aslında Amerika’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı küçümseme politikasıyla ilgilidir” görüşünü ortaya koydu.

EURO.KO Lavrov’un ziyaretini olumlu bulurken ABD’nin Kıbrıs sorununun çözümüne ilgi ve desteği yeterli bulmadı, “ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin Kıbrıs sorununun çözümüne ilgisi hoş karşılanır” vurgusunu yaptı.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Kerry’nin Anastasiadis’e, çözümün net ve boş olmaması gerektiğini söylediğini ancak ziyaretinin ve açıklamalarının hem boşluklarla dolu hem de net olmadığı görüşünü ortaya koydu.

,Vatandaşlar İttifakı, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin temsilcilerinin ziyaretlerinin, “Türk uzlaşmazlığını şirinleştirerek değil ama gerçek süreç hakkında bilgi vermek için değerlendirilmesinin önemli olduğunu” savundu, Anastasiadis hükümetinin bu görüşmeleri Rusya ve Amerika’dan somut eylemler isteyerek değerlendirmek zorunda olduğunu savundu.

Fileleftheros, siyasi partilerin görüşlerini “Ziyaretleri Hem Kutladılar Hem de Kıyasladılar… Partilerin Lavrov ve Kerry’nin Kıbrıs Ziyaretiyle İlgili Yorumları” başlığıyla aktardı.