ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Ada’ya yapacağı ziyarete iki hafta kalmasına karşın, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile yapacağı görüşmelerin gündeminin henüz bilinmediği belirtildi.

Kathimerini gazetesi ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, John Kerry’nin Atina ve Kıbrıs’a yapacağı ziyaret tarihlerine ilişkin kesin unsur vermediğini belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, çalışma ziyaretinin söz konusu olması nedeniyle, ziyaret tarihinin, ziyaretin 6-7 gün öncesinde açıklanacağını yazdı.

Ziyaretin içeriğine ilişkin bilgi eksikliğinin, bu ziyaretin önemine ilişkin olarak soru işaretlerine neden olduğunu yazan gazete eldeki tek unsurun ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçiliği’nin verdiği, ilk başta Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ardından ise saat 17:00’de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşeceği  14 Kasım tarihi olduğuna da dikkati çekti.

YABANCI DIŞİŞLERİ BAKANLARININ ADA’YA GELİŞLERİ

Alithia gazetesi yabancı dışişleri bakanlarının Ada’ya, ay sonuna kadar yapacakları ziyaretlere yer verdi.

Kıbrıs sorununun yeteri kadar kritik bir aşamada olduğunu yazan gazete, Kıbrıs sorununun son yıllarda, birçok kez kritik aşamaya girdiğini ancak bazı hükümet kaynaklarına dayanarak durumun bu kez çok farklı olduğunu belirtti.

Bugün başlayan yeni ayın, oldukça dikkat çekici olacağını, liderler arasındaki müzakerelerin yoğunlaşacağını, bununla birlikte, ABD Dışişleri Jonh Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in bu ay içerisinde Ada’yı ziyaret edeceğini belirten gazete, son olarak da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 2015 yılı tamamlanmadan Ada’ya gelmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete haberinin içerisinde ayrıca ülkelerin tutumlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, ABD’nin, Kıbrıs sorunun çözümünden sonra da güvenlik unsuru olarak rolünü sürdürmek için geniş bölgede istikrarın korunmasını, İngiltere’nin Kıbrıs sorununun çözümü içerisinde İngiliz Üsleri aracılığıyla egemen askeri rolünü muhafaza etmesi konularına ilgi duyduğunu belirtti.

Almanya’nın ise Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutuna ilgi göstermekle birlikte çözümünün finanse edilmesine müdahil olmasının da ihtimal dışı olmadığını belirten gazete, Rusya’nın ise Kıbrıs sorununun olası çözümünün NATO tarafından da garantileri getirmeyeceği konusunu teminat altına almak istediğini yazdı.