Politis gazetesi, “Lefkoşa Üniversitesi” tarafından 9-11 Eylül tarihleri arasında, Güney Kıbrıs genelinde 18 yaş ve üstü 400 kişiyle, telefon görüşmeleri aracılığıyla gerçekleştirdiği ankete yer verdi.

Habere göre, katılımcıların, demokrasi için 10 üzerinden 5,3 puan verdiği ankette, Güney Kıbrıs, demokratik anlamda “dünyadaki 167 ülke” arasında 73. sıraya yerleştirildi. Ankete katılanların yüzde 92’lik kesiminin, demokratik yönetimi, diğer yönetim şekillerinden daha fazla tercih edeceği yönünde görüş belirtti.

Ankete göre katılımcıların yüzde 41’i, “Kıbrıs Cumhuriyeti” için “Muz Cumhuriyeti” nitelendirmesinde bulunurken, yüzde 50’si “yarı demokratik” ve “otoriter siyasi sistemi olan” bir cumhuriyet değerlendirmesi yaptı.

Katılımcıların yüzde 53’ü, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin çok sayıda problemi ve eksikliği bulunduğu görüşünü beyan ederken, yüzde 33’ü de başarıdan söz etti.

En demokratik ülkenin İsveç olduğunu düşünen katılımcılar, İsveç için 10 üzerinden 7,97 puan, Türkiye için ise 3,16 puan verdi.

Katılımcılar, en demokratik dönemin Tasos Papadopulos’un başkanlık yaptığı dönem olduğunu beyan ederken, demokratik anlamda en kötü dönemin Dimitris Hristofyas’ın başkanlık dönemi  olduğunu belirtti.

Ankete göre katılımcıların büyük çoğunluğu, kurumlara ve siyasi partilere güvenmediğini beyan etti. Katılımcılar, siyasi partilere 5 üzerinden 1,75 puan, siyasetçilere 1,78 puan, Meclis’e 2,06 puan, hükümete de 2,02 puan verdi.

Anketten, basın-yayın organları, din adamları, eğitimciler ve aile kurumuna daha fazla güvenildiği sonucu çıktı. Katılımcılar, basın-yayın organlarına 5 üzerinden 2,51 puan, din adamlarına 2,72 puan, eğitimcilere 3,33 puan ve aile kurumuna 4,56 puan verdi.