Politis gazetesi, yukarıdaki başlıklarla yayımladığı haberinde, İsrail’de Benjamin Netanyahu Hükümeti ile İsrail Antitröst Makamı (aşırı büyüyüp tekel olan bir şirketi devletin engellemesi) arasında son günlerde yaşanan gelişmelerin belirleyici olduğunu, buna paralel olarak, bölgedeki geniş jeopolitik haritada, Kıbrıs için özel bir ilgiye hazırlık yapan, yeni dinamikler ortaya çıkmakta olduğunun haberini verdi.

Gazete, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’yle” ilgili olasılığın, gerek Mısır gerek Türkiye’ye doğal gaz nakledilmesinde, bir enerji kavşağına dönüşmesi olduğunu da belirtti.

“İLİŞKİLERDE NORMALLEŞME”

Gazete yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde, İsrail’de güvenlikle ilgili bakanlar komitesinin, geçtiğimiz Perşembe günü, İsrail MEB’inde ortaya çıkan tekel meselesi konusunda, Noble Energy, Delek Group ve İsrail’deki Antitröst Makamı arasında aylardır gerçekleştirilen müzakerelere en nihayet bir son verdiği görülen uzlaşmacı bir anlaşmayı onayladığını haber verdi.

Gazete, konu hakkında bilgisi olan kaynaklara dayanarak, ilişkilerdeki bu normalleşmenin, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun İsrail’in yataklarında (Tamar ile Leviathan) gerçekleşmekte olan faaliyetlerde doğrudan ilerleme yaşanması konusundaki niyetine karşılık gelmekte olduğunu belirtti.

Bahse konu uzlaşmanın, İsrail Meclisinden geçecek olmasına rağmen, Noble ile Delek’in daha küçük yataklardaki (Tanin ile Kariş yatakları) ve Tamar’ın küçük bir kısmındaki hisselerini satmasının yolunu açmakta olduğunu kaydeden gazete, şu anki aşamada İsrail için enerji stratejisinde üç temel hedef  bulunduğunun görüldüğünü ifade etti.

Gazete bunları kısaca şöyle özetledi;

“1. Filistin Yönetimi, Ürdün ve Mısır’la olan bağlantının ileriye götürülmesi için, yatakların hızlı bir şekilde geliştirilmesi amacıyla, sondajların hızlandırılması. (Gazete bunun şartının, dikkatlerin Leviathan parseline yöneltilmesi için, Tanin ile Kariş yataklarının ‘hızlı bir şekilde boşaltılması’ aynı zamanda Delek’in Tamar’daki hissesinin satılması olduğunu kaydetti.)

2. Yatırım ortamının, uluslararası yatırımcılara istikrar ilhamı vermesi için, tekellerin azaltılması. (Gazete bunun bakanlar komitesinde yaşanan gelişmelerin ardında yoluna girdiğini belirtti.)

3. Kıbrıs doğal gazının Mısır’a satışının ileriye gitmesi için, 12’inci parsel, Afrodit yatağı ve İsrail MEB’i arasındaki sınır bölgesinden müşterek istifade konusundaki anlaşmanın tamamlanması. (Gazete ‘iyi bilgi edinmiş kaynaklara dayanarak’, Kıbrıs ile İsrail arasındaki müzakerenin 1 Temmuz’da devam edeceğini, öte yandan anlaşmanın güncellenmesi ve teknik detayların nihai olarak ortaya konulması konusunda birçok zorluk bulunduğunu belirtti.)”

“BÜYÜK RESİM”

Bu arada gazete, İsrail’in enerji stratejisi için, Kıbrıs’ın çok önemli bir boyut teşkil ettiğinin net olarak ortaya çıkmakta olduğunu da belirtti.

“Edindiği bilgilerin”, Rum MEB’inden Mısır terminallerine doğal gaz ihraç edilmesinin ötesinde, masaya konulmakta olan birçok olasılıktan bahsetmekte olduğunu kaydeden gazete, “güvenilir bir diplomatik kaynağa dayanarak”, Rum kesiminin İsrail’in önüne koyduğundan bahsedilen şeyin, gelecekte İsrail’in yataklarını Rum MEB’i, potansiyel anlamda ikinci olarak da Kıbrıs sorununun çözülmesi durumunda Türkiye’yle bağlayacak olan boru hatlarının izleyeceği rota olduğunu ekledi.

“İSRAİL İLE TÜRKİYE ARASINDA GİZLİ GÖRÜŞMELER”

Gazete, bu ara başlıkla verdiği haberinde ise, uluslararası basında yer alan bazı haberlerin, İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Dore Gold ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında geçtiğimiz Pazartesi günü Roma’da gizli görüşmeler yapıldığından söz ettiğini aktardı.

Bu görüşmelerin İsrail tarafından yalanlandığını kaydeden gazete, konu hakkında bilgisi bulunan kaynaklara dayanarak, İsrail ile Türkiye arasındaki iletişim kanallarının açık olduğunu da kaydetti.

Gazete diplomatik bir kaynağın, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Kıbrıs ile olmasını arzuladığı stratejik ilişkiyi hiç etkilemediğini ekledi.

ANASTASİADİS’İN ARABULUCULUĞU

Gazete yine konu hakkında bilgisi olan kaynaklara dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın Avrupa Konseyi zirve toplantısına müşterek olarak çağrılmasına ilişkin fikriyle, Filistin meselesinde arabuluculuk yapma girişiminin, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile AB’nin Dış Politika ve Güvenlik Konularından Sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Vekili Frederica Mogherini tarafından olumlu karşılandığını belirtti.

Gazete, diplomatik bir kaynağın “İsrail için Kıbrıs’ın, AB ile arzuladığı ilişki konusunda çok önemli olduğunu” ekledi.

“DOĞAL GAZ SON DÜZLÜKTE”

Alithia gazetesi ise bu başlıkla yayımladığı yorum haberinde, 12’inci parselde bulunan Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma planlamalarına yer verdi.

Gazete Rum hükümetinin, Afrodit yatağının ekonomik olarak değerlendirilmesi konusunda, yatağın ortakları tarafından yaklaşık iki hafta kadar önce sunulan “Kalkınma ve Üretim Planının” akabinde, son planlamalara başlamakta olduğunu kaydetti.

Gazete, Delek ile Avner şirketlerinin, Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma planını İsrail borsasına bildirmeleri sırasında, önerilen taslağın, 2014 yılıyla ilgili yıllık raporlarında yayınladıkları kalkınma planına dayandığını vurguladıklarını ekledi.

“YENİ SONDAJ VE KIBRIS’IN PAYI”

Gazete bu ara başlıkla yayımladığı haberde ise, Rum hükümetinin kalkınma planını onaylaması durumunda, Afrodit yatağındaki ortakların bunu kabul etmelerinden sonraki altı ay içerisinde, gerekli çalışmalara başlamakla yükümlü olduklarına dikkati çekti.

Afrodit yatağındaki ortakların, 23 Ekim 2015 tarihine kadar, yatağın sınırlarının dışında bir araştırma sondajı daha yapmak zorunda olduklarını yazan gazete, bunun maliyetinin ise 63 milyon dolar olduğunu belirtti.

Araştırma sondajının yapılmaması durumunda, Rum hükümetinin 6 milyon dolarlık ilgili teminata el koyma hakkına sahip olduğunu kaydeden gazete, bununla birlikte, yetkili bir Rum kaynağa dayanarak, Kıbrıs’ın payı konusunda Delek ile Avner’in yıllık raporlarında yer alan ayrıntılı bilgilerin hoşnutsuzluk yarattığını belirtti.

Gazete bu durumun hoşnutsuzluk yarattığını çünkü bu bilgilerin Rum parsellerine ilgi gösteren veya ilgi gösterme niyeti olan başka şirketler tarafından kullanılabileceğini ve bunun Rum kesimi açısından zararlı olabileceğini ekledi.