“Kıbrıs Enstitüsü”nden bir grup araştırmacı tarafından 5 yıl önce başlatılan proje kapsamında insansız hava aracı geliştirildiği, şu anda meteorolojik ve atmosfer ölçümleri için kullanılmakta olan robot uçağın görüntüleme, sınırların, gözetim ve korunması, MEB’in denetimi, yangın gözlemi v.b. amaçlar için kullanılabileceği bildirildi.

Haravgi “Bizim De İnsansız Uçağımız Var” başlığıyla ve fotoğraf desteğiyle yayınladığı haberinde Enstitü’nün ‘robot haftası’ kapsamında sergilediği hava aracıyla ilgili çeşitli detaylara yer verdi.

Gazeteye göre uçak, bir robot gibi özerk uçabiliyor, bir uçuş planı yapılıyor ve bir görev icra edebilmesi için uçağa direktif gönderiliyor. Sistem uçağın güzergahını, irtifasını ve uçak üzerine yerleştirilen çeşitli sensörleri kontrol edebiliyor. İniş-kalkışlarına yardımcı olan bir kamerası var. Uçak yerdeki kontrol merkezi ile (içerisinde monitörler ve bilgisayarlar bulunan bir kamyon) iletişimini sağlayan iletişim sistemine de sahip.

Gazete havadaki toz oranını ölçmek için de kullanılabilen uçağın geliştirilme aşamasında olduğunu,  Rum Yönetimi’nin tek yanlı münhasır ekonomik bölge ilan ettiği deniz bölgesindeki bazı uygulamalar için de kullanılabilmesi gibi çeşitli fikirler bulunduğunu haberine ekledi.