Politis gazetesi “ENI Yanlış Şekilde Aradığını Kabul Ediyor… Kıbrıs Parsellerinde Zohr Modeli Uygulanacak” başlıklı haberinde, İtalyan ENI şirketi yetkililerinin, Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) Enerji, Sanayi ve Araştırma Komitesi heyeti üyeleriyle dün bir araya geldiğini kaydetti.

Gazete, ENI şirketi yetkililerinin, Zohr yatağında 30 trilyon ayakküp doğal gaz tespit edilmesinin esas anlamda şanstan ve şirketin aldığı riskten kaynaklandığını kabul etme konusunda bir problemi olmadığına da dikkati çekti.

Gazete, Zohr yatağındaki keşfin, yapıldığı yöntem itibarıyla, bölgede yalnızca ENI şirketi tarafından değil diğer ilgili şirketler tarafından da yapılacak araştırma ve sondajlarla ilgili her şeyi değiştirdiğine de dikkati çekti.

Gazete, iç sayfalardan yayımlamayı sürdürdüğü haberinde, ENI şirketinin “büyük başarısının” AP milletvekillerinin ENI şirketinin Güney Kıbrıs’taki ofisinde çalışan yetkilileriyle yaptıkları görüşmenin merkezinde olduğunu ifade etti.

Zohr yatağında elde edilen başarının, diğer şirketlerin ilgisini çekmesinin beklendiğini de kaydeden gazete, şirketin üst düzey yetkilileri ile Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in açıklamalarından, ENI-KOGAS konsorsiyumunun, Rum MEB’indeki 9’uncu parselde bulunan “Amathusa” ve “Onasagora” yataklarında yapılan sondajlarda izlenen jeolojik metodun, bahse konu bölgenin koşullarına yanıt vermediği yönünde olduğunu da aktardı.

Mısır MEB’inde gerçekleşen tespitin, ENI şirketinin hali hazırda farkında olduğu şeyi, bir diğer ifadeyle şirketin yanlış yerde, yanlış şekilde araştırma yaptığını doğruladığını belirten gazete, ENI şirketinin “Kıbrıs’taki” bir sonraki sondajının 2017 yılında yapılmasının planlandığını ekledi.

LAKKOTRİPİS

Gazeteye göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise heyetle görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Rum kesiminin doğal gazdan istifade edilmesi çabalarına, aynı zamanda Doğu Akdeniz bölgesinin, AB’nin başka doğal gaz kaynakları ile güzergâhlarına olan bağımlılığından kurtulması için, alternatif kaynak ve güzergâh haline gelmesine ilişkin perspektiflere değindi.

Lakkotripis, AP milletvekilleriyle, Rum kesiminin iç piyasada, gerek yenilenebilir enerji kaynakları, gerekse yeni rekabetçi piyasa modeline ilişkin hedeflerini, aynı zamana elektrik maliyetinin azaltılması çabalarını ele aldıklarını da sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, AP Enerji, Sanayi ve Araştırma Komitesi heyetinin Alman Başkanı, Sosyalist AP Milletvekili Martina Werner ise Rum Haber Ajansı KİPE’ye açıklamasında, Rum kesiminin enerji politikasından etkilendiğini söyledi ve Lakkotripis’i, AP Komitesi üyelerini Brüksel’de bilgilendirmeye davet ettiğini söyledi.

Rum kesiminin, Avrupa’nın tümünün enerji güvenliği açısından çok önemli bir rol oynadığını dile getiren Werner, son günlerde Rum kesiminde yaptıkları temasların sadece bir başlangıç olduğunu ve “Kıbrıs’la” ilgili daha iyi bir Avrupa politikası belirlemek için daha fazla görüşmeler yapacaklarını sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, AKEL’in AP milletvekillerinden Neoklis Silikiotis ise konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın AB ile enerji açısından önemli bir bölge olan Doğu Akdeniz arasında, enerji konusunda köprü rolü oynayabileceğinin vurgulanmasının ise önemli olduğuna dikkati çekti.

NOBLE VE TOTAL ŞİRKETLERİYLE YAPILAN GÖRÜŞMELER: “NOBLE ACELE EDECEK, TOTAL BÖLGEDE KALACAK”

AP heyetinin, Noble ve Total şirketlerinin Güney Kıbrıs’taki temsilcileriyle bir araya geldiğini de yazan gazete, şirket temsilcilerinin AP heyetini, Güney Kıbrıs’taki planlamaları hakkında bilgilendirdiklerini aktardı.

Gazete, Neoklis Silikiotis’in açıklamalarına dayanarak, Noble şirketinin Mısır’a yönelik ihracat yapılması ve elektrik üretiminde kullanılması için Güney Kıbrıs’a doğal gaz nakledilmesiyle birlikte, Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma programını hızlı bir şekilde hayata geçirmeye hazır olduğunu teyit ettiğini iletti.

Gazete, Fransız Total şirketiyle yapılan görüşmelerden ise, şirketin 11 numaralı parseli terk etme konusunda başlangıçta sahip olduğu düşünceleri gözden geçirdiği sonucunun çıktığını aktardı.

Alithia gazetesinin haberine göre ise Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, dün AP heyeti üyeleriyle gerçekleştirdiği görüşmede, AB’nin, Doğu Akdeniz’de gerek enerji konuları, gerek de dış politika meselelerinde daha çok yer almasını istedi.

Gazete Lakkotripis’in, AP heyeti üyeleriyle gerçekleştirdiği görüşmede, Kıbrıs sorununun çözümünün Doğu Akdeniz bölgesindeki işbirliğinin kilidini açacağını öne sürdüğünü, öte yandan heyetin, AP Komitesi üyelerini Brüksel’de bilgilendirmesi konusundaki davetini kabul ettiğini de ekledi.

Haber Fileleftheros gazetesinde “Kıbrıs Avrupa’nın Enerji İhtiyaçları İçin Önemli”, Haravgi’de “Kıbrıs Enerji Köprüsü Rolünde”, Simerini’de “Kıbrıs Enerji Köprüsü”, Alithia’da ise “Kıbrıs AB ile Doğu Akdeniz Arasında Enerji Köprüsü” başlıklarıyla yer aldı.