Rum siyasi partilerin, KKTC’nin ilan edilişinin yıldönümü nedeniyle kınama mesajları yayımladığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre AKEL, “tahrik edici, keyfi ve yasadışı olan bu ilanın, Türkiye’nin Kıbrıs’ın bölünmesiyle ilgili planlarını bir kez daha kanıtladığını” savunarak, uluslararası camiaya KKTC’yi tanımamaları çağrısında bulundu.

AKEL, mesajında, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının, “Türk işgali ve istilasının oldu-bittilerinden kurtulmak için tek yol olduğunu” ileri sürdü.

Gazete, AKEL’in uzun yol olarak bilinen Ledra Caddesi’nin bittiği yerde anti-işgal etkinliği düzenleyeceğini ve etkinlikle Genel Sekreter Andros Kiprianu’nun konuşma yapacağını kaydederken, etkinliğin günü ve saati konusunda detay vermedi.

Habere göre Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise, mesajında, Türkiye’nin Kıbrıs aleyhindeki yayılmacı politikasını ve “ayrı bir devlet ilan ederek bölünmeye yol açmasını” kınadığını ifade etti.

KKTC’nin kuruluş yıldönümü için EDON Gençlik Örgütü’nden de kınama mesajı yayınlandı. EDON, mesajında, KKTC’nin bu yılki kuruluş yıldönümünün, müzakerelerin yoğunlaştırıldığı döneme denk geldiğini belirterek, Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk liderliğine seçilmesinin müzakere sürecine ivme kazandırdığını ve Akıncı’nın, Kıbrıs’ta federal çözümden yana olduğunu kaydetti.

“İŞGAL ALTINDAKİ BELEDİYELER” PAZARTESİ GÜNÜ ANTİ-İŞGAL ETKİNLİĞİ DÜZENLEYECEK

Öte yandan Politis gazetesi de, Kıbrıs Rum Belediyeler Birliği bünyesindeki “İşgal Altındaki Belediyeler” tarafından 16 Kasım Pazartesi günü, Lefkoşa Rum Kesimi’ndeki Cikko Manastırı’nda, saat 19.00’da “anti-işgal etkinliği” düzenleneceğini yazdı.

Gazete, etkinlikte, Kültürel Miras Teknik Komitesi Rum Eşbaşkanı Takis Hacıdimitriu’nun, kültürel mirasın korunmasına koyduğu katkılardan dolayı onurlandırılacağını kaydetti.

Etkinlikte, Rum Radyosu RİK çalışanı Elena Haralambus’un da Rum göçmenler konusundaki katkıları nedeniyle onurlandırılacağını belirten gazete, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un etkinliğin ana konuşmacısı olacağı bilgisini verdi.