Kıbrıs Rum tarafı, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği "Münhasır Ekonomik Bölge"ye (MEB) ilişkin “Navtex” yayınlamasının ardından, Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla yürütülen müzakerelere katılımını askıya alırken, Türkiye’ye yönelik bir dizi “önlemi” de yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Fileleftheros gazetesi: “Lefkoşa’dan Sert Poker – Türkiye Aleyhine Önlemlerle Karşı Saldırı” başlıkları altında yer verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Rum siyasi parti başkan ve yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere katılımının askıya alınması kararının çıktığını yazdı.

Gazete, Anastasiadis ve parti başkanlarının dün gerçekleştirdikleri toplantıda, Türkiye’nin eylemlerine karşılık olarak bir dizi karşı önlemi uygulamaya koyma kararı aldıklarını, bu önlemlerin ilkinin ise Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere katılımını askıya alması olduğunu yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in perşembe günü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in de cuma günü Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay’la yapması planlanan görüşmelerin gerçekleşmeyeceğini ifade eden gazete, Anastasiadis’in müzakerelere katılımı askıya alma kararını, Türkiye’nin davranışları ve gelişmeler çerçevesinde yeniden değerlendireceğini de vurguladı.

Gazete, Anatasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a mektup göndererek, müzakerelere katılımını askıyla alma kararının nedenlerini izah ettiğini de belirtti.

Habere göre Kıbrıs Rum tarafının dünkü toplantıda almayı kararlaştırdığı ikinci önlem ise, Türkiye’nin AB’ye katılımı çerçevesinde yeni bir müzakere başlığının açılmasına izin verilmemesi ve sözde Türk kışkırtmalarının 23 ve 24 Ekim tarihindeki Avrupa Konseyi toplantısında gündeme getirilmesi şeklinde kararlaştırıldı.

Gazete, “Yasa dışı yollarla (havaalanları ve limanlardan) adaya girenlere yönelik idari önlemlerin (ceza) uygulanmasının hukuki yönünün araştırılması ve Kıbrıs MEB’inde araştırma gerçekleştiren Türk şirketi hakkında yasal önlemlerin incelenmesi” kararlarının da dünkü toplantıda alındığını belirtirken, Anastasiadis’in ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den randevu talebinde bulunacağını yazdı.

Haberde, Anastasiadis’in ABD Başkanı Barak Obama’ya da bir mektup göndereceği, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine de hali hazırda mektuplar gönderildiği belirtilirken, Anastasiadis’in ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns’le de telefonda görüştüğünü vurguladı.

Kıbrıs Rum tarafı ayrıca, Rum siyasi partilerinin yurt dışındaki kardeş kuruluşlarını bilgilendirmesi ve AP milletvekillerinin seferber edilmesi kararını alırken Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin “Daimi Olmayan Üyesi” olarak seçilmesinin engellenmesi girişimi de başlatacak.

Gazete, Rum hükümet sözcüsünün Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere katılımı askıya alma kararına ilişkin dün yaptığı açıklamada “Türk eyleminin kendilerine başka seçenek bırakmadığını” söylediğini de aktardı.

ANASTASİADİS: “BANA BAŞKA SEÇENEK BIRAKMADILAR”

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının müzakereler katılmayı askıya alma kararına ilişkin “bana başka seçenek bırakmadılar” açıklamasında bulundu.

Habere göre Anastasiadis dün yaptığı ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun açıklamasına cevap niteliğinde olduğu belirtilen açıklamasında, “Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik isteğinin herkes tarafından çok iyi bilindiğini ancak Eroğlu’nun hangi seçim öncesi veya başka hedeflerine hizmet ettiğini bilmediği, Türkiye ve Eroğlu’nun son 24 saat içerisindeki davranışlarının, kendisine başka seçenek bırakmadığını” iddia etti.

Anastasiadis açıklamasında, Kıbrıslı Türklere de seslenerek, tüm gücüyle Kıbrıs sorununun çözüme ulaşması için çabalamayı sürdüreceğini savunurken “ancak şu anda gerekli olanın, uluslararası hukuku çiğneyen eylemlerle adanın yasal vatandaşları arasında daha fazla güvensizlik yaratacak önlemler yerine, güveni yeniden sağlayacak önlemlerin uygulanması olduğunu” öne sürdü.

Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünden elde edeceği faydaları görmezden gelerek sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal eden ve çözüm çabalarını torpilleyen eylemlerde bulunduğunu” iddia eden Anastasiadis, müzakerelere katılımı ertelemekten dolayı üzüntü duyduğunu da sözlerine ekledi.

EİDE GELDİ

Gazete bir diğer haberinde ise, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün adaya geldiği ve bugün liderlerle ayrı ayrı görüşmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete, Eide’nin Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere katılımını askıya alması konusunu dün meslektaşlarıyla ele aldığını da vurguladı.

“NİKİFOROS” TATBİKATI GÜNDEMDE

Politis gazetesi ise, “Hadi Şimdi Zirve Toplantısına Gidiyoruz – Lefkoşa Müzakereleri Erteleme ve AB’ye Başvurma Kararı Aldı” başlıkları altında verdiği haberinde, Anastasiadis’in Türkiye’nin eylemlerine karşılık olarak aldığı ilk kararın müzakerelere katılmayı erteleme olduğunu ancak bazı başka önlemlerin alınmasının da gündemde bulunduğunu yazdı.

Gazete, Rum Hükümeti’nin, 23-24 Ekim tarihlerinde yapılacak AB Zirve Toplantısında Türkiye’yi kınayacak bir karar alınmasına çalışacağını ancak bu kararın, hali hazırda AB katılım müzakereleri durmuş vaziyette olan Türkiye’ye ne kadar etki edeceğinin kuşkulu olduğunu belirtti.

Gazete, dünkü Başkanlar Konseyi toplantısında, resmen açıklanmasa dahi, diğer bazı önlemlerin de uygulamaya konması ihtimallerinin ele alındığını, bu önlemler arasında “Nikiforos” askeri tatbikatının yeniden yapılması önerisinin de bulunduğunu ifade etti.

Gazete, dünkü konsey toplantısında kararlar hemfikir olunarak alınsa dahi, özellikle müzakerelere ara verilmesi kararında görüş ayrılıklarının da ortaya çıktığını belirtti.

Habere göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu dünkü toplantıda, Kıbrıs Rum müzakerecisinin görüşmelerine devam etmesinden yana olduğunu ve Anastasiadis’in Eroğlu’yla görüşmeye girmemesinin yeterli olacağını belirtti ancak AKEL’de dahil diğer partilerden destek bulamadı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:
  
Alithia: “Müzakereler Donuyor – Başkanlar Konseyi’nde Fikir Birliği – Anastasiadis: ‘Üzgünüm…Beni Mecbur Bıraktınız”.

Haravgi: “Diplomasi Zamanı – Başkan Anastasiadis Müzakerelerin Ertelendiğini Açıkladı – Kıbrıs Türk Kışkırtmalarına Yanıt Veriyor”.

Simerini: “Onlarla Müzakere Etmeyeceğiz – Kıbrıs Rum Tarafının Müzakerelere Katılımı Ertelendi”.