Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısı çerçevesinde dün Rum siyasi parti başkanlarıyla bir araya geldi.

Toplantıda, Türkiye’nin yeniden ilan ettiği Navtex sonrasında Kıbrıs sorununun gidişatı ele alınırken, Anastasiadis parti başkanlarına Güney Kıbrıs’ta geniş tabanlı hükümet kurulmasına ilişkin öneri de sundu.

Alithia gazetesi, “Anastasiadis’ten Geniş Tabanlı Hükümet Önerileri” başlığı altında verdiği haberinde, Anastasiadis başkanlığında dün sabah toplanan Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısında Kıbrıs sorunu ve geniş tabanlı hükümet konularının ele alındığını yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in parti başkanlarına, Türkiye’nin yeniden ilan ettiği Navtex sonrasında Kıbrıs sorundaki gelişmelere ilişkin bilgi aktardığını; konunun Şubat ayının ikinci yarısında yapılacak üç günlük yeni bir maraton toplantısında ayrıntılarıyla ele alınması kararına varıldığını belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin bugün ve yarın adaya gerçekleştireceği ziyaretin toplantıda tartışılmadığını ifade eden gazete, Anastasiadis’in sadece, son başkanlar konseyi toplantısı sonrasında doğal gazın müzakerelerde yer almasına ilişkin yaptığı açıklamaya dair bazı izahatlarda bulunduğu yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in toplantıda parti başkanlarına ayrıca geniş tabanlı hükümet konusunda önerilerini sunduğunu, parti başkanlarının da bu önerileri inceleyerek, yazılı yanıtlarını sunmaları konusunda fikir birliğine varıldığını ifade etti.

Fileleftheros gazetesi haberini, “Çavuşoğlu ve Eide’nin Gelişleri Eş Zamanlı – Türk Dışişleri Bakanının İşgal Bölgelerine Ani Ziyareti” başlıkları altında verirken, Anastasiadis’in dün parti başkanlarından, icraatlarına ilişkin eleştirilerinin tonunu düşürmelerini istediği sırada, Ankara’dan Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun KKTC’ye “ani ziyaretine” ilişkin açıklama yapıldığını yazdı.

Çavuşoğlu’nun KKTC ziyaretinin, Eide’nin adaya ziyaretiyle eş zamanlı olacağına dikkat çeken gazete, Eide’nin bugün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yarın ise Anastasiadis’le bir araya geleceğini vurguladı.

Gazete, öte yandan Anastasiadis’in dünkü başkanlar konseyi toplantısında, “doğal gazı toprak konusuyla ilişkilendirdiği son açıklamasına yönelik partilerin eleştirilerine dair şikayetlerini dile getirdiğini ve Hristofyas-Talat ve Hristofyas-Eroğlu uzlaşı noktalarına değinerek, bunlara ilişkin ele alınması gereken bazı konular olduğunu” söylediğini aktardı.

Habere göre, Anastasiadis, Türkiye’nin yeni Navtex ilanının “seçim öncesi bu gelişmeyi isteyen Eroğlu’nun talebi doğrultusunda beklenen bir şey olduğunu” öne sürdü.

Anastasiadis, Eide’nin kendisine, “Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı açıklama yapması durumunda Türkiye’nin Barbaros gemisini geri çekeceği ve yeni Navtex ilan etmeyeceği” yönünde birçok taahhüdü bulunduğunu ve bu taahhütleri telefon mesajlarıyla yaptığını dile getirdi.  Gazete, Anastasiadis’in izahatlarının Rum parti başkanlarını tatmin etmediğini de vurguladı.

Gazete ayrıca, Anastasiadis’in söylediği gibi, Navtex ilanı beklenen bir şey ise, nasıl oluyor da Anastasiadis ile Eide arasında, Anastasiadis’in açıklama yapmasıyla sonuçlanan bir uzlaşıya varılabildiği sorusunu gündeme getirdi.

Haravgi gazetesi, konuya ilişkin haberini “Başkan Türk Uzlaşmazlığını Kolaylaştırıyor” başlığı altında yansıtırken, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve diğer parti başkanlarının açıklamalarına yer verdi.

Habere göre, Kiprianu toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Anastasiadis’ten müzakerelerin yeniden başlaması için girişim başlatmasını istediğini belirtti.

Kiprianu, müzakere süreci yeniden başlayacağında Türkiye yüzünden zor bir süreç olacağını ancak Kıbrıs Rum tarafının da Türkiye’nin işini kolaylaştırdığını iddia ederek, uluslar arası toplumun Türkiye’ye tahammül göstermesi yüzünden ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını öne sürdü.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise açıklamalarında, Anastasiadis’i doğal gazı Kıbrıs sorununun bir parçası yaparak ciddi tavizlerde bulunmakla suçlarken, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis ise dünkü toplantıyı “zaman kaybı” olarak nitelendirdi.

Simerini gazetesi haberini “Yeni Randevu Verdiler – Kıbrıs Sorunu Stratejisi Şubatta Ayrıntılı Ele Alınacak” başlıkları altında verirken, parti başkanlarının çoğunluğunun dünkü toplantıda Anastasiadis’in yaptığı izahatlardan tatmin olmadıklarını yazdı.

Anastasiadis’in toplantının büyük bölümünde doğal gaz konusunu müzakerelerle ilişkilendirdiği açıklamasına dair düşüncelerini paylaştığını ve Türk taleplerini yerine getirdiği iddialarını reddettiğini yazan gazete, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun Anastasiadis’e destek belirttiğini vurguladı.

Habere göre, Anastasiadis toplantıda, “önerisinin Dimitris Hristofyas’ın Türk tarafıyla vardığı uzlaşılara ve bu uzlaşılara dahil olmayıp, tıpkı toprak konusu gibi, referandum öncesindeki aşamada ele alınabilecek konulara dair olduğunu” ifade etti.

Anastasiadis, kendisine ait olan önerinin Eide ile ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi tarafından beğenildiğini ve Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki Türk “kışkırtmalarının” engellenmesinde caydırıcı rol üstlenebileceği için yazılı yapması tavsiyesinde bulunduklarını belirtti.

Anastasiadis ayrıca, “ancak bunun gerçekleşmediğini ve Navtex’in hal hazırda, Derviş Eroğlu’nun seçim öncesi talebi olduğu için ilan edildiğini” iddia ederek, “uluslararası ortamın arzuladığı gibi olmadığını” savundu.    

Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini “Şubatta Randevu – Eide Bugün, Çavuşoğlu Da Yarın Geliyor – Geniş Tabanlı Hükümet İlerlemiyor – İkna Olmadılar” başlıkları altında yansıttı.