Ada’daki temaslarına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile dün yaptığı görüşme ile başlayan Eide bugün de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşecek.

Anastasiadis ile Eide arasında bu sabah saat 09.00’da gerçekleşecek görüşmede Kıbrıs sorunu, BM Genel Sekreteri’nin Barış Gücü raporu ve hidrokarbon konusu gündemde olacak.

Alithia “Kıbrıs Sorunu Günü” başlıklı haberinde liderlerden müzakerelerin yeniden başlaması konusunda liderlerin fikirlerini almak isteyen Eide’nin dün başlayan Ada ziyareti sırasında BM Güvenlik Konseyi’ne 26 Ocak’ta yapacağı bilgilendirmenin –bu göreve geldiğinden beri yapacağı ilk bilgilendirme olacak- hazırlığını da yapacağına işaret etti.

EIDE-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ

Gazete, Rum yönetiminden kaynaklara dayanarak Anastasiadis’in Eide’ye; “BM’nin Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamamasından hangi tarafın sorumlu olduğuna ilişkin “gerçek görüntüyü” yansıtmak zorunda olduğunu ancak -Genel Sekreter’in Barış Gücü ile ilgili raporunda da görüldüğü gibi- taraflara eşit mesafede yaklaştığı” serzenişinde bulunacağını yazdı.

Gazete Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün özel bir uçakla KKTC’ye geldiğini ve bugün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesiyle başlayacağı temaslarını akşama kadar sürdüreceğini ve akşam Ada’dan ayrılacağını okurlarına aktardı.

EIDE, ANASTASİADİS’İN HİDROKARBON KONUSUNUN MASAYA KONULMASI AÇIKLAMASINI OLGU KABUL EDİYOR

Fileleftheros “Olumsuz Gelişmelerden Korkuluyor... Eide Uzayan Çıkmazın Olumsuz Etkileri Konusunda Uyarıyor... Anastasiadis’in Açıklamasına Göndermede Bulunarak Hareket Oldu Dedi” başlıklı haberinde Eide’nin, Anastasiadis’in, hidrokarbonlar konusunun müzakere sürecinin sonunda, haritalar masaya konulduğunda görüşülmesi önerisini olgu kabul ettiğine ve dünkü açıklamasına eklediğine işaret etti.

Eide’nin Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamayla, niyetiyle ilgili işaretler vermek ve Kıbrıs sorunundaki çıkmaza ilişkin yaklaşımını ortaya koymak istediği görüşünü belirten gazete, Özel Danışman’ın açıklamasını şu beş başlık altında özetleyerek aktardı:

“OLUMSUZ GELİŞMELER OLUR” UYARISI

“1-Kıbrıs müzakerelerindeki çıkmazın prosedürü zedelemeye başladığını vurgulayarak ‘önümüzdeki aylarda olumsuz gelişmeler görebiliriz’ ifadesini kullandı. Güvenlik Konseyi’ne 26 Ocak’ta yapacağı bilgilendirmeyi bir fırsat gördüğüne işaret ederek ‘Bu bilgilendirmenin, Güvenlik Konseyi’nin bütün taraflarla veya iki tarafla çalışıp müzakere masasına dönebilmemizi güvence altına almaya çalışması için kullanılabilecek önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum’ dedi.

2-Müzakerelerin yeniden başlayamamasından endişe duyduğunu teslim etti, bunun, Güvenlik Konseyi’ne yapacağı bilgilendirmeden hemen önce cereyan etmesini talihsizlik diye niteledi.

3-Tavizlerde bulunulduğunu teslim etti ki bununla Başkan Anastasiadis’in açıklamasına göndermede bulunduğu aşikardır. ‘Her iki tarafın daha fazlasını yapabileceğini düşünüyorum, bazı tavizler verildiğini ancak başarısız olunduğundan ilerleyemediğimizi de kabul etmemiz gerekir’ dedi.

4- Başkan Anastasiadis’in açıklamasına değinirken ‘Şu anda hidrokarbonların müzakere masasında görüşülebileceği kabulü vardır. Bu, geçen yıl yoktu ancak şimdi doğru istikamettedir’ ifadesini kullandı.

5-Hidrokarbon ve toprak konularının birbiriyle bağlantılı kılınmasına kendi yorumunu yapan Eide ‘Başkan Anastasiadis hidrokarbon konusunun müzakerelerde daha sonra görüşüleceğini söyledi. Kıbrıs Türk tarafı da haritalar konusunun daha sonra görüşülmesini her zaman savundu. Böylece konuyu haritalar konusuyla karşılaştırdı. Doğrudan haritalarla bağladığını zannetmiyorum’ dedi.”

Politis haberi “Eide Çıkmazın Prosedürü Zedelemeye Başladığını Vurguluyor... Sert, İyimser” başlığıyla aktardı ve Güvenlik Konseyi’ne yapacağı bilgilendirme öncesinde bu çıkmazı talihsiz diye niteleyen Eide’nin artık liderlerden müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili fikir beklemekte olduğuna işaret etti.

ANASTASİADİS BEYİN FIRTINASI SONRASI MUHATAPLARINDAN ÖNERİ BEKLİYOR

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununda bundan sonra atacağı adımları belirlemek için, Köşk’te düzenlediği beyin fırtınası çerçevesinde görüştüğü Dışişleri eski bakanları Erato Kozaku Markulli, Markos Kiprianu, Yorgos Yakovu, Nikos Rolandis, mevcut Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rum yönetimi eski başkanları Yorgos Vasiliu ve Dimitris Hristofyas’ın önerilerini beklediğini yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in beyin fırtınası çerçevesinde muhataplarına, müzakerelerin yeniden başlaması için Türkiye’nin yeni navtex yayımlaması öncesi perde gerisinde yürütülen faaliyetler hakkında detaylı bilgi verdiğini, aynı bilgileri Güney’de görev yapan Avrupalı büyükelçilere de aktardığını yazan gazete şöyle devam etti:

“Bilgilendirme sırasında Anastasiadis, askıda kalan konuların ve doğal gazla ilgili meselelerin toprak düzenlemeleri haritalarının sunulmasıyla paralel ele alınabileceği açıklamasını, Eide’nin Türkiye’nin Navtex’i yinelemeyeceği teyidi üzerine yaptığını söyledi.”