Haberi “Kıbrıs Sorunu Yine Masada” şeklinde veren gazete, Türk sismik araştırma gemisi Barbaros’un, NAVTEX’in sona ermesinden 10 gün önce ayrılması, şu ana kadar gizli tutulan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkiye AB Bakanı Volkan Bozkır ile Brüksel’de bir araya gelmesi, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi ayrıca BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ise bugün Ankara’yı ziyaret edecek olmasının, müzakerelerin yeniden başlaması ve yaz sonrasında Kıbrıs sorununda önemli ilerleme sağlanmasına ilişkin diplomatik bir momentumu sentezlediğini belirtti.

Gazete son gelişmelerin, Brüksel, Ankara, Atina, Washington ve Lefkoşa’daki birçok parçasıyla, diplomatik puzzle’ı teşkil ettiğini yazdı.

ANASTASİADİS-BOZKIR GÖRÜŞMESİ

Gazete çok iyi haber alan kaynaklara dayanarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, AB zirvesi için gittiği Brüksel’de, kahvaltı sırasında, AB Bakanı Volkan Bozkır ile baş başa görüştüğünü savundu.

Görüşmede, Kıbrıs sorunundaki müzakerede iki tarafın üretken tutumuna ilişkin mesajın, TC Cumhurbaşkanlığı’na ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsına da iletildiğini savunan gazete TC Avrupa Bakanı Volkan Bozkır’ın, ertesi günü, facebook hesabında yazmış olduğu Kıbrıs sorununa ilişkin “yoğun hareketlilik için timing” şeklinde mesajın da tesadüf olmadığını ileri sürdü.

Habere göre diplomatik bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de iletişim kanalının açık olduğunu, Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz hafta Vilnius’ta Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.

NAVTEX KONUSU

Gazete aynı haberinin içerisinde Türkiye’nin yayımladığı NAVTEX’in yarın sona ereceğini, Güney Kıbrıs’ın, NAVTEX’in yenilenmesine ihtimaline karşın “tonları yüksek” tuttuğunu yazdı.

Habere göre diplomatik kaynaklar ise gazeteye yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, yarın, Ankara’da olacak olması nedeniyle, NAVTEX’in yenilenmemesinin kesin olarak addedildiğini belirttiler.

Gazete ayrıca aynı haberinin içinde gerek Avrupa düzeyinde gerekse Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Amerika temaslarının ardından uluslararası düzeyde, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin olarak konjonktürün, olumlu olarak varsayıldığını yazdı.

Habere göre diplomatik kaynaklar, Amerikan unsurun sürecin yeniden başlamasını uygun gördüğünü ayrıca Tahran-Batı anlaşma çerçevesinin atılımının ardından Kıbrıs sorununda hızlı bir ilerleme olacağına inandığını da belirtiler.