Rum tarafında pazar günü yapılacak genel seçim sonrasında Kıbrıs sorununda yoğun hareketlilik bekleniyor. Rum basınına göre, Kıbrıs sorunu seçimlerden sonra Yunanistan’da masaya yatırılacak.

Simerini haberi “Kıbrıs Sorununda Yeni Aşama… Sonraki Adımlarda Atina-Lefkoşa Arasında Eşgüdüm… Başkan Anastasiadis Genel Seçim Sonrasında Müzakerelerin Hızlanacağını Açıkladı, Erdoğan Tarafından Uluslararası Konferans Çağrılması da Muhtemel Görülüyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre İstanbul’da 24 Mayıs’ta düzenlenecek BM Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne katılacak olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la görüşmek üzere 25 Mayıs Salı günü Atina’ya gidecek. Anastasiadis-Çipras görüşmesinde Kıbrıs sorunu, enerji, üçlü (İsrail, Mısır ve Ürdün’le) işbirlikleri ve Türk vatandaşlarının AB’ye vizesiz girişi de dâhil Türkiye-AB ilişkileri masaya yatırılacak.

Aynı gün Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis de Yunan mevkidaşı Nikos Kocas’ın davetlisi olarak, Ulusal Dış Politika Konseyi toplantısına katılarak Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili bilgi verecek. Bu toplantıya Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de katılacağına dikkat çekiliyor.

Gazete Anastasiadis’in salı günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile 20 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptığını, görüşmede Kıbrıs sorunu dışında Türkiye ile İsrail’in, ilişkilerin normalleştirilmesi görüşmeleri konusunun da ele alındığını hatırlattı.