Politis gazetesi “Özel Statülü Federasyon” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde, incelenen mekanizmalardan birinin, diğer toplum idaresi altında yaşayacak diğer toplum üyeleri için kurulacak özel statüye sahip bölgelerin kurulması konusunun incelenmekte olan konular arasında bulunduğunu ileri sürdü.

Özel statülerin sadece bölgelerle sınırlı kalmadığını, dini ve kültürel eserler gibi mülkler ve yerlerle de alakalı olacağını savunan gazete,  tarafların ibadet yerlerinin, Rum Kilisesi’ne veya Vakıflar İdaresi’ne iade edilmesine yöneldiklerinin de bilinmekte olduğunu yazdı.

Gazete, toprak ve mülkiyet konusunda köy isimlerinin henüz görüşülmediği ve sunulmadığına da dikkati çekerken, geçmişte görüşülen Dipkarpaz, Koruçam, “Luricina” (Akıncılar) ve Erenköy gibi bölge isimlerine de yer verdi.

Politis gazetesi, “Mustafa Akıncı’nın Akıllı Atılımı” başlıklı bir başka yorumsal haberinde, her iki tarafın tezlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yaz turunun, geçtiğimiz Cuma günü tamamlanmasına karşın henüz  çözümün ana taslağının sunulması aşamasında gelinmediğine dikkati çeken gazete, iki tarafın müzakereler çerçevesindeki görüşlerine yer verdi.

Kıbrıs Rum tarafının, toprak konusuna bağlı olarak, mülkiyet konusuna önem verdiğini yazan gazete, Türk tarafının ise, siyasi eşitliğin garanti altına alınmasıyla çözüm sonrasındaki Kıbrıslı Türklerin güvenliği konularına odaklandığını belirtti.

Gazete, “Akıncı’nın Atılımı” alt başlığında ise, müzakerelerde, mükemmel bir ortamın şekillenmesindeki en büyük ve belki de en akıllı atılımın, liderler arasında yapılan son görüşmede yapıldığını; Kıbrıs Türk tarafının son görüşmede mülkiyet konusunun çözümlenmesindeki kriterlerin AİHM’in iki kararı (Loizidu ve Dimopulu davaları) içerisinde belirleneceği görüşünü ilke olarak kaydedilmesini kabul ettiğini savundu.

Gazete, bu düşüncenin, tüm Kıbrıs’ta toprak sahibinin hakkının, istimlak edilemeyeceği anlamına geldiğini de yazdı.

Gazete, aynı haberinin içerisinde Kıbrıs Türk tarafının dönüşümlü başkanlık konusunda ısrar ettiğini belirtti.

“KIBRIS SORUNUNDAKİ ANLAŞMANIN UYGULANMASINA İLİŞKİN GEÇİŞ DÖNEMLERİ”

Kathimerini gazetesi “Üç Geçiş (Dönemi) Hükmü Diken” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununun çözüm anlaşmasının uygulanmasına ilişkin geçiş dönemleri konusundaki Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı arasındaki anlaşmazlıkların sıkıntılara neden olduğu ileri sürdü.

Gazete, müzakere masasında üç geçiş dönemi şeklinin ele alındığını yazdı. İki taraf arasındaki geçiş dönemlerine ilişkin çeşitli öngörülerin görüşülmesinin, kesinleşmemekle birlikte gelişim halinde olduğunu yazan gazete, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafının genel geçiş dönemine ilişkin tutumu konusunda düşünceli olduğunu belirtti.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının sunduğu “çözümün onaylanmasından, çeşitli kurumsal organların işleve girmesine kadar, yeni devlet oluşumunun normal çalışması ve geçişini kolaylaştıracak genel geçiş döneminin kabul edilmesi” şeklindeki görüşün, Kıbrıs Türk tarafınca ret edildiğini savunan gazete, Kıbrıs Türk tarafının bunu ret etmekle kalmadığını ayrıca müzakere masasından ayrılma tehdidinde de bulunduğunu ileri sürdü.