Avrupa Komisyonu’nun, İsviçre’nin Mont Pelerin kentinde gerçekleştirilen görüşmeler dahil olmak üzere, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi amaçlı müzakerelerde her türlü yardımı yapmaya her daim hazır olduğu açıklandı.

Haravgi gazetesi, Avrupa Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas’ın konuya ilişkin açıklamasına yer verdi. Habere göre, Rum Haber Ajansı (KİPE)’nin sorusunu yanıtlayan Schinas, Avrupa Komisyonu Başkanı’nın şahsi olarak Kıbrıs sorununun çözümünü Avrupa Birliği’nin önceliği haline getirdiğinin bilindiğini, bununla birlikte komisyonun temsilcisi Peter Van Nuffel’in de kendisinden istenmesi durumunda İsviçre’ye gitmeye hazır olduğunu kaydetti.

Schinas, devamla, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Kıbrıs sorunuyla şahsi olarak ilgilendiğini ve müdahil taraflarla doğrudan ve sürekli iletişim halinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Politis’in haberinde ise “AB’nin çözüm sürecini aktif, siyasi ve teknik açıdan desteklemekte olduğunu” dile getiren Schinas, “Süreçte yaşanan ilerlemeden memnuniyet duyduğunu” belirtti.

YEORGİADİS EURO GRUBU’NU ÇÖZÜM EKONOMİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

Politis gazetesi, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in, Euro bölgesi Maliye Bakanlarını, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutları konusunda dün kısaca bilgilendirdiğini yazdı. Gazete, Yeorgiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü durumunda “Euro Grubu içerisinde de yapılması gereken büyük hazırlıklarla ilgili zemini hazırladığı yorumunda” bulundu.

Gazeteye göre, Euro Grubu’nun dün Brüksel’de gerçekleştirilen toplantısının ardından konuşan Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Kıbrıs sorununun yeniden birleşmesinin ekonomik açıdan olumlu etkilere sahip olacağını ancak zemin için önümüzdeki aylarda ciddi ve teferruatlı bir hazırlık yapılması gerektiğini ifade etti.

Gazeteye göre, Dijsselbloem, Euro bölgesinin esnekliği ve yeniden birleşmenin maliyeti konularındaki sorular üzerine, bu konular hakkında görüş belirtmeyi reddederek, henüz daha çok erken olduğunu söyledi. Dijsselbloem, bu konunun önümüzdeki aylarda yine Euro grubunun gündemine geleceğini ifade etti.

Alithia gazetesi ise haberinde, Avrupa Komisyonu’nun, Kıbrıs sorununun çözümüne, ekonomik açıdan katkıda bulunmaya hazır olduğunu gösterdiğini yazdı.

Avrupalı yetkililerin gönderdiği mesajın bu yönde olduğunu yazan gazete, Avrupalı yetkililerin, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın AB’nin desteğine sahip olacağını söylediklerini de iletti.

Öte yandan, Rum tarafı ile Rum Maliye Bakanlığı’nın, Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte kamu maliyesinin raydan çıkmaması ve kamu borcuna yük binmemesi gerektiğine işaret ettiklerini de yazan gazete, bunun Rum hükümetinin ortaya koyduğu “kırmızı çizgiler” olduğuna işaret etti.

Gazete, Rum hükümetinin, Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu’nun şu an gelişme halinde olan araştırmalarının tamamlanmasıyla birlikte, gerek çözümün maliyeti, gerek çözümün finanse edilmesi için Avrupa kurumsal organlarından Birleşik Kıbrıs’a kanalize edilmesi gereken kesin miktarlar konusunda bütünlüklü bir resme tabloya sahip olmayı umduğunu da iletti.

Gazete, buna paralel olarak, Rum Maliye Bakanlığı kaynaklarının, “çözümün hükümlerinin kamu maliyesinin sürdürülebilirliğini sağlaması gerektiği ve KKTC finans sektörünün de tek bir denetim mekanizmasının altına girmesi gerektiği” şeklindeki iddialarına da yer verdi.

Simerini gazetesinin haberine göre ise, Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem “Kıbrıs sorununun çözümünün perspektiflere sahip olduğunu, bununla birlikte ciddi bir hazırlığa ihtiyaç olduğunu” söyledi.

Habere göre, Euro Grubu toplantısına katılan Avrupa Komisyonu Başkanı Yardımcısı Valdis Dombrovskis ise açıklamasında “adanın yeniden birleşmesinin esas olarak iki toplumun meselesi olduğunu ve Avrupa Komisyonu’nun da, yetkileri çerçevesinde buna yardımcı olmaya hazır olduğunu” dile getirdi.