Hasikos “Özgür bölgelerdeki Türk malı satışları konusunda Bakanlık olarak aldığımız önlemler nedeniyle bu oranı düşük tuttuk, çünkü Kıbrıs sorununun çözümünün bu şekilde,  bu tür alım-satımlar aracılığıyla toprak üzerinden şekillenmesine izin veremezdik” dedi.

Simerini “İçişleri Bakanlığı’nda İşgal Bölgelerindeki Rum Malı Satışlarıyla İlgili Toplantı” başlıklı haberinde, Hasikos’un yukarıdakileri, bakanlığında dün düzenlenen TMK aracılığıyla KKTC’deki eski Rum malı satışlarının konu alındığı toplantıda söylediğini yazdı.

Habere göre toplantıya Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Sen Sinod Meclisi üyeleri, milletvekilleri, belediye başkanları ve Rum “göçmen” örgütleri temsilcileri katıldı. Toplantı sonrasında yaptığı açıklamada toplantının, bazı pratik önlemler alınması çabasının devamı olduğunu belirten Hasikos şunları ekledi:

HASİKOS “KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ TOPRAK ÜZERİNDEN ŞEKİLLENMESİN DİYE BU ORANLARI DÜŞÜK TUTTUK”

“İçişleri Bakanlığı bugüne kadar, işgal bölgelerindeki Rum mallarının devir harcı ödenmeden Rumlara devri, göçmenlerin aynı arsa üzerine çocukları için ikinci ve/veya üçüncü evi inşa edebilmeleri için şehircilik kurallarını esnetme gibi bazı önlemler aldı.

Yardım talep eden ve aynı zamanda işgal bölgelerindeki tazmin komisyonuna başvuran göçmenlerin ya Zararın Eşit Bölüşülmesi Kurumu’ndan aldıkları yardımı Kurum’a iade etmeleri veya herhangi bir şey almamışlarsa Kurum yardımı kapsamı dışında bırakılmaları söz konusudur.

İhtiyacı olan göçmenlere yardım edebilmek için Kıbrıs Türk mallarının yeniden dağıtılması gibi başka önlemler de alınabilir. Bugüne kadar tazminat komisyonu aracılığıyla satılan Kıbrıs Rum malları, işgal bölgelerindeki toplam malların yüzde 0,5’i kadardır. Özgür bölgelerde Rumlara satılan Kıbrıs Türk malı miktarı da toplam alanın yüzde 4,2’si kadardır. Özgür bölgelerdeki Kıbrıs Türk malı satışları konusunda İçişleri Bakanlığı olarak aldığımız önlemler nedeniyle bu oranı düşük tuttuk. Çünkü Kıbrıs sorununun çözümünün bu şekilde, bu tür satışlar aracılığıyla toprak üzerinden şekillenmesine izin veremezdik.”

II. HRİSOSTOMOS TMK’YA BAŞVURAN ZENGİNLERİ HAİN DİYE NİTELEDİ, FAKİRLERİ ANLADIĞINI SÖYLEDİ

Haravgi “Zenginler ve Fakirler Tazmin Komisyonu’na Başvuruyor... Başpiskopos ‘Komisyon’a Başvuran Zenginleri ‘Hain’ Diye Niteledi” başlıklı haberinde Rum İçişleri Bakanlığı’nda dün gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantıda Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un KKTC’deki eski malını satmak niyetinde olan zengin Rumlara hain diye nitelediğini yazdı.

Gazeteye göre KKTC’deki eski malı için TMK’ya başvuran zengin Rumlar için “Hain dedim, bazılarının hoşuna gitmedi ama bu ihanettir” ifadesini kullanan II. Hrisostomos fakir Rumların KKTC’deki eski mallarını ihtiyaçtan dolayı satmalarına anlayış gösterdiğini belirterek, Rum Yönetimi’nden, gerçekten ihtiyaçlı olanlara takviye için özel bir fon kurulmasını istedi.

Edindiği bilgilere dayanarak dünkü toplantıda birçok öneri yapıldığını ama somut karar alınmadığını belirten gazete Hasikos’un bazı somut önlemler sunduğunu ve yeniden sözler verdiğini ancak bunların katılımcıları tatmin etmediğini belirtti. Gazete Hasikos’un önerdiklerinin ortak kaygıya cevap vermediğine ve çok miktarda malın TMK aracılığıyla Türk aidiyetine geçmesini caydırıcı nitelikte olmadığına vurgu yaptı.

Politis haberi “Başpiskopos Hrisostomos... Zengin Hainler” başlığı altında özetledi.