Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Rum kesiminde, göçmen dahi olmayan, dolayısıyla hak sahibi olmayan kişilerin, kullanmak için Kıbrıs Türk malları temin ettikleri ifade edilirken, Güney Kıbrıs’taki “Kıbrıs Türk Malları Vasiliğine” ödenmesi gereken kira borçlarının 6,2 milyon Euro olduğu ifade edildi.

Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un dün Meclis Denetim Komitesi toplantısına katıldığını yazan Fileleftheros gazetesi, “Kıbrıs Türk Mallarıyla İlgili Yasadışı Kazanç” başlıklı haberinde, Hasikos’un toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk mallarının idaresi konusuna değindiğini yazdı.

Buna göre, Kıbrıs Türk mallarının idaresinin uygun olmayan bir şekilde yapıldığını ifade eden Hasikos, bunun bir düzene girmesi gerektiğini, öte yandan ellerinde Kıbrıs Türk malları bulunduranların, bu malların kendilerine ait olmadıklarını anlamaları gerektiğine işaret etti.

Gazeteye göre Rum bakan, ticari işletme ve konut sahipleri ile kurayla toprak sahibi olup; KKTC’de malı olmayan, KKTC’deki mallarına kıyasla çok fazla mal alan, ya da göçmen bile olmayan şahıslardan da söz etti.

Bu mallara sahip olan kişilerin, hakları olmadan, kiraladıkları malları başkalarına devredip kazanç elde ettiklerini de dile getiren Rum bakan, bütün bunların sona ermesi ve bir düzene girmesi gerektiğini ifade etti.

Güney Kıbrıs’taki “Kıbrıs Türk Malları Vasiliğine” ödenmesi gereken kira borçlarının 6,2 milyon Euro’ya karşılık geldiğini de ifade eden Hasikos, bu paraların sınıflandırılarak toplanması için çaba harcanmakta olduğunu, öte yandan Kıbrıs Türk Malları Dairesi’nden bir çalışanın, paraları toplayabilmek için mal sahipleriyle temasa geçeceğini aktardı.

Rum bakan, ödemede kolaylıklar sağlanacağını da söyledi.

“TAPUDAKİ SAHTE KİMLİKLER”

Gazete “Tapudaki 300 Bin Kayıt Havada Asılı… Sahte Kimlikler” ara başlıklı haberinde ise, tapuda taşınmaz mal kaydı yapmak için “sahte kimlik” kullanılması konusuna da değinen Hasikos’un, bunun yaklaşık 300 bin vakadan ibaret olduğunu ve bunu yapan kişilerin bazılarının kimlikleri bile yokken on yıllar önce tapu sistemine kaydolduklarını ifade etti.

O zamanlar, sistemin çalışması için sahte (olmayan) bir kimlik numarasıyla kayıt yapıldığını dile getiren Hasikos, bunların içerisinden 60 bin kişinin Kıbrıslı Türk olduğunu, on binlercesinin de kurum veya kilise mallarıyla alakalı olduğunu ifade etti.

Geriye kalan mülk sahipleriyle ilgili olarak ise, bunların, mülkleri inkişaf edileceği zaman sisteme kaydolduklarını dile getiren Hasikos, ancak bu mülklerle ilgili rakamların, taşınmazların genel olarak vergilendirmesini etkileme konusunda çok küçük rakamlardan ibaret olduğunu ekledi.

“YABANCILARA VERİLEN VATANDAŞLIKLARDAN 2 MİLYAR EURO KAZANÇ”

Öte yandan gazete aynı haber içerisinde, yabancı uyruklu kişilere “Kıbrıs vatandaşlığı” verilmesiyle ilgili özel planlar temelinde, son iki yıl içerisinde Rum ekonomisine 2 milyar Euro’dan fazla katkı yapıldığını belirtti.
Gazeteye göre, İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos konuyla ilgili açıklamasında, bu planların, Güney Kıbrıs’ta daimi ikamet hakkı kazanan ve yurt dışından geliri bulunan üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarının, Güney Kıbrıs’tan konut satın alması koşuluyla kendilerine vatandaşlık verilmesini şart koşan planlardan ibaret olduğunu izah etti.

Hasikos, bu planın ve bununla ilgili diğer şeylerin, Rum Yönetimi’ne son iki yılda iki milyar Euro’dan fazla kazanç sağladığını sözlerine ekledi.

“KIBRIS TÜRK MALLARI DOSYASI YENİDEN AÇILIYOR”

Haravgi gazetesi ise “Kıbrıs Türk Malları Dosyası Yeniden Açılıyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili dosyanın yeniden açılmakta olduğunu yazdı.

İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un, Meclis Denetim Komitesi’ne, Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk mallarını yasal ve yasadışı olarak elinde bulunduran ve idare edenlerle ilgili isim listelerini içeren iki kutu dolusu belge sunduğunu yazan gazete, belgelerin daha ileri bir araştırma yapılması için, Sayıştay Başkanına da iletildiğini ekledi.

Öte yandan, denetim hizmetlerinin ise Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk mallarının satış yöntemiyle ilgili bir denetim yapmakta olduğunu yazan gazete, bunun iki hafta içerisinde tamamlanmasının beklendiğini kaydetti.

Hasikos, Kıbrıs Türk mallarının satışının çok zor onaylandığını da dile getirdi.

Öte yandan, milletvekilleri tarafından konuşmalar yapıldığını da aktaran gazete, DİSİ milletvekillerinden Y. Yeorgiyu’nun, zamanında Larnaka’nın Makenzi bölgesinde bir Kıbrıs Türk arazisi verildiğini ve buna küçük bir otel inşa edildiğini söylediğini iletti.

Ancak bunun için yıllardır kira ödenmediğini yazan gazete, bu taşınmazla ilgili yaklaşık 100 bin Euro’luk bir kira borcu bulunduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk arazileriyle Kıbrıs Rum arazilerinin takasının yapılıp yapılamayacağının kendisine sorulması üzerine ise Hasikos, Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nin, Kıbrıs Türk mülk sahibinin çıkarının güvence altına alındığı değerlendirmesi yapması durumunda, takas yapılabileceğini; kendisinin 1 veya 2 durum için onay verdiğini sözlerine ekledi.

Alithia gazetesi ise “Kira Borçları 6,2 Milyon Euro” başlıklı haberinde, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un, Kıbrıs Türk mallarının kötü idare edildiği tespitinde bulunduğunu yazdı ve Kıbrıs Türk Malları Fonu’na 20 bin Euro’dan fazla kira borcu olanlar aleyhinde dava açılacağını vurguladığını aktardı.

Politis gazetesinin haberine göre ise Hasikos, Larnaka’daki Makenzi sahilindeki mülklerin idaresinin Vasiliğe geçmesi gerektiğini, çünkü Vasiliğin bunu daha iyi icra edebileceğini söyledi.

Haber Simerini gazetesinde “Alan Aldı… Kıbrıs Türk Mallarının İdaresinde Büyük Skandal- İçişleri Bakanı Tapuya Sahte Kimliklerle Kayıt Yapıldığı Şikâyetinde Bulundu”, Politis’te ise “İç İçe Geçen Bir Yığın Kağıt- Kıbrıs Türk Mallarının İdaresi Konusunda Meclis’e Belgeler Sunuldu” başlıklarıyla yer aldı.