Denizcilik alanında faaliyet göstermekte olan Kıbrıslı Türk ve Rum işadamlarının, 1974 yılından bu yana eşi benzeri görülmemiş bir harekette bulunarak iki toplumlu bir konsorsiyum kurdukları ve bu şekilde Doğu Akdeniz bölgesinde, gemi inşası alanındaki en büyük şirketlerden birini meydana getirdikleri haber verildi.

Alithia gazetesi “İşadamları Çözüme Giden Yolu Gösteriyor” başlıklı haberinde, 1974 yılından önce Mağusa’da faaliyet gösteren ve merkezi şu an Limasol’da bulunan “FAMA Group” ile şu an Mağusa’da faaliyet göstermekte olan “Famagusta Shipyard” şirketleri arasında ve bu iki şirketin işbirliği için ortak payda olarak görev yapan Hong Kong’daki “Ocean Well Ltd” şirketiyle işbirliği içerisinde imzalanan anlaşma temelinde, iki toplumlu konsorsiyumun 26 Ağustos tarihinde kurulduğunu belirtti.

İmzalanan anlaşma temelinde, iki gemi yapımı şirketinin de “Ocean Well Ltd” şemsiyesi altında faaliyet göstereceklerini kaydeden gazete, anlaşmanın, gerek müşteriler gerek de konsorsiyumun faaliyetlerinden ortaya çıkacak olan kazançların, iş hacmi temelinde paylaşılmasını öngördüğünü, “kasa” görevini ise “Ocean Well” şirketinin üstleneceğini haber verdi.

Gazete, Limasol ve Mağusa’da bulunan ve 2000 ile 8500 tonluk dubalara sahip olan bu şirketlerin, hidrokarbon çıkarılması ve işletilmesi alanında faaliyet gösteren şirketlere de hizmet sunabileceklerine dikkati çekti.

KEVE İLE OEV’DEN KUTLAMA

Gazeteye göre, Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fidias Pilidis ise konuyla ilgili açıklamasında, bu durumun, Kıbrıs Türk ve Rum işadamlarının işbirliğiyle neler başarılabileceğine dair olağanüstü bir örnek olduğunu söyledi.

Gazeteye göre, Rum İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu (OEV) Başkanı Mihalis Pilikos ise açıklamasında, FAMA Group ile Famagusta Shipyard’ın işbirliğinin, Kıbrıslı Türkler ile Rumların işbirliği yapabileceğini gösterdiğini ekledi.