Politis gazetesinde bugün yer alan bir haberde, Güney Kıbrıs’taki “Kıbrıs Üniversitesi” tarafından, toplumlararası ilişkilerin gelişimi konusunda, son 10 yıldır yapılan toplam 25 araştırmanın analizine yer verildi.

Haberi “Kıbrıslı Rumlar ve Türkler Birbirine Yaklaştı” başlığıyla yayımlayan gazete, Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji Ana Bilim Dalı bünyesindeki, “Genetik Sosyal Psikoloji Laboratuarı” tarafından, Kıbrıs ve yurt dışındaki kurumlarla işbirliği içerisinde, 2006 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen 25 araştırmanın, önemli bilimsel bulgular ortaya koyduğunu yazdı.

Gazete, bu unsurların hükümet ve kamuoyunu şekillendiren diğer kurumsal yapılar tarafından pozitif açıdan değerlendirilmeleri halinde (örneğin Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini isteyen siyasi parti veya kurumlar), Kıbrıs meselesinin iç boyutundaki anlayışı güçlendireceğini savundu.

Bu boyutun değerinin kısa zaman öncesine kadar düşürüldüğünü, ancak bunun Kıbrıs sorununun olası çözümünün temellerinin oturtulması ve yaşayabilirliği açısından oldukça önemli olduğuna dikkati çeken gazete, devamla, Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji Ana Bilim Dalı Yardımcı Doçenti Haris Psaltis’in, yapılan 25 araştırmadan çıkan sonuçları sıraladığını aktardı.

Gazeteye göre araştırmadan ortaya başlıca sonuçlar şöyle:

“1. (İki toplum arasındaki) ilişki/temas, iki toplumdaki önyargıların azalmasına yol açtı. Ayrıca, güven koşulları meydana getirdi ve diğer toplumla yaşama isteğini pekiştirdi.

2. (İki toplum arasındaki) ilişki/temas, düşük seviyelerde olmasına karşın, diğer yandan iki toplumun insanları arasında birçok arkadaşlık/dostluk gelişti, ki bu da gelecekteki çözümün yaşayabilirliği açısından gerekli bir yatırımdır.

3. Daha çok barikatın açılması ve devlet tarafından, özellikle gençlik ve eğitim sistemi içerisindeki toplumlararası ilişkinin desteklenmesini daha da pekiştirecek politikalar belirlenmesi gerekir.

4. Kısa zaman öncesine kadar Kıbrıs Rum toplumunda bulunan, diğer tarafa yapılan ziyaretlerle ilgili ‘leke/damganın’ alaşağı edilmekte olduğu kaydedilmekte ve buna eş zamanlı olarak, iki toplumun insanları arasında esaslı ve kaliteli bir ilişki olması gerektiği de görülmektedir.

5. Toplumlararası ilişkilerin bugüne kadar yakınlaştığı şekilde, eğitim politikasının köklü bir şekilde gözden geçirilmesi gerekir, çünkü ne yazık ki bugüne kadar izlenen politikalar verimsizdi.”

Gazete haberinin devamında, Psaltis’in araştırmalarla ilgili değerlendirmelerine geniş bir şekilde yer verdi.