Fileleftheros gazetesi haberi, “Kıbrıs Civarında Tatbikat Bereketi... Barbaros’un Yanında Rus Deniz Tatbikatı... Rusya, Deniz Gücünü Kıbrıs-Suriye Arasında Topluyor... Batıda İsrail Bir Dizi Tatbikat İcra Edecek... Milli Muhafız Ordusu da Tatbikat Yapacak” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, Rusya’nın Kıbrıs-Suriye arasında, Mağusa’nın batısındaki geniş deniz alanında bir askeri deniz tatbikatı icra edeceği ve roket ateşleyeceğini belirtti. Tatbikatın, Türkiye tarafından yayımlanan Navtex uyarınca Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin hemen yandaki bölgede yapılacağı yazıldı.

Adanın batısında da İsrail’in bir dizi tatbikat icra edeceğini belirten gazete, bu tatbikatlar için yayımlanan toplam 5 NOTAM’dan 2’sini Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) yayımladığını  ve bunun da İsrail ile müşterek tatbikat icra edileceği anlamına geldiğine işaret etti.

Gazete, İngiltere’nin de Ağrotur’un güneyini hem tatbikatlar, hem de Irak ve Suriye harekatları için bağladığını ancak tatbikatlar için bağlanan bölgelerden bazılarının çakıştığını vurguladı.

Gazete devamla şu detayları verdi:

“Rusya Deniz Kuvvetleri tarafından Çarşamba akşamüzeri yayımlanan NOTAM’a göre, tatbikatlar, 20 Ekim Pazartesi günü saat 07.00’de başlayıp, 22 Ekim Çarşamba günü tamamlanacak. NOTAM’a göre Rusya toplam 4 kilometrekarelik deniz bölgesini kapattı. Tatbikat için bağlanan bölgenin batı sınırı Apostolos Andreas Manastırı’nın 25 kilometre açığından başlayıp, Greko Burnu’nun 90 kilometre açığına kadar ulaşıyor. Rusya’nın tatbikat alanı, Barbaros’un araştırmaları için Türkiye’nin 20 Ekim itibarıyla bağladığı bölgenin sınırlarına temas ediyor. Bölgenin doğu sınırları ise Tartus ve Lazkiye arasındaki Suriye kıyılarına 25 kilometre mesafeye kadar uzanıyor”

RUSYA FÜZE ATIŞLARI DA YAPACAK...

Rus NOTAM’ında, roket deneme atışları  yapılacağı ve bu nedenle tatbikatlar sırasında bölge üzerinde 33 bin feete kadar alanın uçuşa kapatılacağı açıkça belirtiliyor. Bu nedenle Lefkoşa FIR hattındaki iki koridor uçuşlara kapatılacak. FIR hattındaki diğer iki koridor daha etkilenecek ancak uçuşa kapatılmayacak.

Gazeteye göre, Rusya, Suriye’deki gelişmeleri dikkate alarak, Deniz Kuvvetleri’nin geniş ateş gücünü bölgede topladı. Son günlerde ‘Smetlivi’  ve ‘Ivanoveç’ isimli devriye gemileri,  ‘Priazovnie’ isimli özel elektronik harp ve casusluk gemisi,  ‘Nobosierkassk’ ve ‘Minsk’ isimli amfibi çıkartma gemileri bölgede seyrediyor. Diğer savaş gemileri ve yardımcı gemilerle birlikte ‘Amiral Pandeleyev’ destroyeri de sürekli bölgede bulunuyor.

BARBAROS, HARP VE CASUSLUK GEMİSİ “PRİAZOVNİE” VE SAIPEM 10000 AYNI BÖLGEDE

Gazete, “Kıbrıs Satranç Tahtasında Kargaşa” başlıklı bölümünde, Rusya’nın tatbikat için bağladığı bölgenin Türkiye’nin faaliyetleriyle bağlantılı olmadığını ancak Türkiye tarafından bağlanan bölge sınırlarıyla kesiştiğini, dolayısıyla “şekillenen satranç tahtasından çıkartılamayacağını” yazdı.

Gazete, bir yandan Rus elektronik harp ve casusluk gemisi “Priazovnie”nin, diğer yandan da ENI-Kogas hesabına sondaj yapmakta olan Saipem 10000 gemisinin, Barbaros Hayreddin Paşa’nın hassas sismik araştırmalarını yapacağı bölgede yerlerini aldığını yazdı.

İSRAİL DE RMMO İLE ADANIN BATI TARAFINDA HAVA VE DENİZ TATBİKATLARI İCRA EDECEK

Fileleftheros “Trodos’a Kadar Güçlenmiş İsrail Faaliyetleri... 5 NOTAM ile Milli Muhafız Ordusu ve Devletlerarası Tatbikatlar İçin Bölgeler Bağlandı” başlıklı haberinde, Türk Navtex’inin yürürlüğe girişinin ilk 48 saatine denk gelen tek faaliyetin Rusya’nın düzenleyeceği askeri deniz tatbikatı olmadığını yazdı.

Gazete, Baf’ın batısından başlayıp Pissuri körfezine ve Doğuda Kannavia’ya; Kuzeyde ise Katidata’ya kadar Trodos’un büyük bölümünü kapsayan geniş bölgeyi içine alan alanın İsrail’in önceki benzer tatbikatlarının tekrarı için bağlandığını yazdı. Habere göre, başka bir NOTAM ile de 2, 3 ve 9 numaralı parsellerin sınırlarını kapsayan bölgenin de hava tatbikatı için bağlandığı haber verildi.

Fileleftheros, aynı dönemde, yani Pazar öğleden sonradan Salı gününe kadar biri Lefkoşa FIR hattı ve MEB içerisindeki denizde, biri Trodos’ta ve biri de Ağrotur’da olmak üzere üç bölgede İsrail savaş uçaklarının katılacağı tatbikatlar icra edileceğine vurgu yaptı.

İsrail Hava Kuvvetleri’nin “Lefkoşa FIR Hattı”nda havada ikmal tatbikatı da icra edeceğine işaret eden gazeteye göre, Rum yönetimi, İsrail ile birlikt Baf’ın Vreçça köyü civarlarından başlayıp Pegia ve Pissuri açıklarına kadar uzanan bölgede ortak deniz ve kara tatbikatı icra edecek.

Gazete, haberini “Bunlar, Kıbrıs MEB’ini ve Kıbrıs’ın batı bölümündeki kara bölgelerinin büyük bölümünü kapsayan bölgelerin tatbikatlar için bağlandığı tek NOTAM’lar değil” ifadesiyle sonlandırdı.

ANASTASİADİS, MİLANO’DA PUTİN İLE RUS TATBİKATIYLA İLGİLİ BAZI KONULARI GÖRÜŞTÜ

Fileleftheros’un internet gazetesinde ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 10’uncu Avrupa-Asya zirve toplantısı (ASEM) nedeniyle gittiği Milano’da dün gece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü bildirdi.

Gazeteye göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis-Putin görüşmesinde Rusya Deniz Kuvvetleri’nin 20 Ekim’de Kıbrıs-Suriye arasındaki deniz bölgesinde yapacağı geniş ölçekli deniz tatbikatıyla ilgili bazı konuları masaya yatırdıklarını söyledi. Rus tatbikatının zamanlamasının tesadüf olmadığını belirten Hristodulidis, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine tepkinin uluslararası boyutta olduğunu” savundu.

FİTİRİS: “RUS TATBİKATININ MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE İLE ALAKASI YOK”

Öte yandan Haravgi “Rus Deniz Kuvvetlerinin Tatbikatı MEB’le Alakalı Değil” başlıklı haberinde, Rum tarafında yayın yapan RİK dâhil bazı radyo-televizyonların Rusya’nın düzenleyeceği tatbikatı, Rum Yönetimi’ne destek olarak lanse etmeye çalıştıklarını ancak RMMO Deniz Kuvvetleri Komutanı Konstantinos Fitiris’in bunu yalanladığını bildirdi.

Gazeteye göre, Fitiris Rus Deniz Kuvvetleri’nin bölgedeki varlığının Rum yönetiminin tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge” ile hiçbir alakası olmadığını söyledi. “MEB’in deniz yüzeyinden veya havadan atışlarla hiçbir alakası yok. MEB’in anlamı, deniz yüzeyindeki ekonomik faaliyetlerdir” ifadesini kullandı.

Rus tatbikatının Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin yakınlarında icra edilmeyeceğini belirten Fitiris “Çünkü şimdilik bizim bölgemizin dışında, kuzeyde, Türkiye yakınında icra edilecek. İki meselenin –Rusya Deniz Kuvvetleri ile Barbaros- birbiriyle bağlantısı yok, paniğe gerek yok” dedi.

Fitiris, Rusya’nın bahse konu bölgede belirli aralıklarda, Suriye’deki durum ve kendi çıkarlarıyla alakalı rutin tatbikatlar yaptığını da ekledi.

ITAR-TASS’IN HABERİ

Gazete, Rus Haber Ajansı ITAR-TASS’ı kaynak göstererek, Amiral Aleksandro Vitko komutasındaki Karadeniz filosundan  “Landing Ship” gemisi, Kuzey Filosu’na (Northern Fleet) bağlı denizaltı avcı gemisi “Amiral Kulakov”, Karadeniz’den büyük bir çıkarma filosu “Novocherkassk” ve diğer gemiler de katılacağını haberine ekledi.

RUM-İSRAİL ORTAK HAVA TATBİKATI 21 EKİM’DE BAŞLAYACAK

Alithia “Barbaros’un Geleceği Gün Rus Deniz Kuvvetleri Tatbikatı... Rusya ve İsrail Kıbrıs’ın Yanında... 21 Ekim’de Kıbrıs-İsrail Müşterek Hava Tatbikatı” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde Türkiye’nin sözde “Rum egemenlik haklarını kapsamaya çalışması” anlamına gelen faaliyetlerine karşı “Rusya ve İsrail’in, Rum yönetiminin yanında olduğunu” savundu.

Rusya’nın 20-23 Ekim’de deniz tatbikatı icra edeceğini, Rum Yönetimi ve İsrail’in de 21 Ekim’de müşterek hava tatbikatına başlayacağını belirten gazete, Milano’dan ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e “endişelenmeyin, Rusya yanınızda” dediği haberleri geldiğini öne sürdü.

Haberi Simerini “Apostolos Andreas Bölgesinde Rus Deniz Tatbikatı”;  Politis de “Lefkoşa FIR’ının İzniyle... Kıbrıs ve Rusya Arasında Füzeli Rus Tatbikatı”  başlığı altında özetledi.