“Kıbrıs Yatırımcılar Zirvesi (Cyprus Investors Summit 2015)” toplantısının, dün akşam Limasol’daki Four Seasons otelinde başladığı; toplantının resmi açılışının ise bu sabah yapılacağı haber verildi.

Toplantının Rum ekonomisi için dönüm noktası, büyük yatırımların hayata geçirilmesi çabalarının sonuç vermesi için de altın fırsatı teşkil etmekte olduğunu yazan Politis gazetesi, toplantının Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in himayesinde yapılmakta olduğunu kaydetti.

Toplantının Rum Yatırım Geliştirme Ajansı (CIPA) tarafından düzenlenmekte olduğunu da kaydeden gazete, toplantıda yaklaşık 40 yatırım kurumunun yöneticisine, 18 büyük kalkınma projesinin tanıtılacağını ifade etti.

ANASTASİADİS

Gazeteye göre dün akşam düzenlenen yemekte yatırımcılara seslenen Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise, Rum kesiminin artık ekonomideki durumla ilgili olarak sayfa çevirdiğine dair inancını belirtti ve ekonominin tam anlamıyla iyileşme yolunda olduğunu söyledi.

Bankacılık sektöründe sermaye artırımı yapıldığını ve Rum kesiminin uluslar arası piyasalara tahmin edilenden önce geri dönmekte olduğunu dile getiren Anastasiadis, uluslararası kreditörlerin Rum ekonomisindeki sürekli iyileşmenin farkında olduklarını, kendilerinin de programın uygulanmasına tam anlamıyla bağlı olduklarını söyledi.

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Pakistan’ın eski başbakanı ve maliye bakanı bankacı Shaukat Aziz’in de yatırımcılar zirvesine katılmak için Güney Kıbrıs’ta bulunduğunu yazdı.

Gazeteye göre Aziz açıklamasında, Güney Kıbrıs’ta yatırımlar için büyük fırsatlar bulunduğunu; ülkenin konumundan ve gelişme aşamasında bulunan reformlardan ötürü de yatırımlar için ideal bir hedef olabileceğini sözlerine ekledi.