Türkiye’nin Mersin iline Akkuyu Nükleer Santrali’ni inşa etmekte olan Rusya Devleti’nin nükleer enerji şirketi “Rosatom”un, dün, Rum Enerji Bakanlığı’na, Kıbrıs’ta elektrik üretiminde nükleer enerjiden istifade edilmesiyle ilgili bir program sunduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Elektrik Üretimi için Nükleer Santral… Rus Rosatom Şirketi dün Enerji Bakanlığı’na Sunum Yaptı” başlık ve spotuyla aktardığı haberinde, şirketin sunduğu programın, Kıbrıs’a, elektrik sorununu tamamen çözecek ve akaryakıt ithali bağımlılığını ortadan kaldıracak küçük nükleer santraller inşa edilmesini öngördüğünü yazdı.

Gazete, şirket yetkililerinin Rum Enerji Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmede, çeşitli devlet dairelerinden gelen katılımcılara, elektrik enerjisi tedarik edilmesiyle ilgili önemli konularda bilgi alma imkanı tanındığını kaydederken, şirket temsilcilerinin, nükleer santralden megavat başına, diğer giderler de dahil 50 Euro’ya üretim yapılabileceği teminatını verdiğini belirtti.

Haberde, Rum Elektrik İdaresi tarafından bugün üretilen elektriğin megavat başına yaklaşık 85 Euro olduğu ifade edildi.

Rus yetkililerin, nükleer santralin, herhangi bir kaza durumunda hiçbir risk taşımadığından bahsettiklerini ve katılımcıları yatıştırdıklarını yazan gazete, santralin büyük depremler, tsunami, kundaklama ve hatta bombalı saldırılara bile dayanıklı olduğunu belirttiklerini kaydetti.

Gazete, toplantıda, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bilgilendirme yapıldığını ve Kıbrıs’a kabloyla elektrik getirilebileceğinin ifade edildiğini belirtti.