Haftalık Kathimerini “Güvenlik Konseyi 5’lileriyle Garanti Sistemi... İngiltere, Fransa, ABD, Rusya ve Çin’in 2-3 Yıllığına Kıbrıs’ın Güvenliğini Üstlenmesi Önerisi” başlıklı haberinde, Rum yönetiminin incelemekte olduğu öneride Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesine atıfta bulunuluyor olmasına karşın Kıbrıs’ta güvenlik ve garantiler sistemini sağlamayı BM Güvenlik Konseyi’ne değil, münferit varlıklar olarak ismi geçen ülkelere bırakıyor.

Bu konunun Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın 26-28 Ekim’de Güney’i ziyareti sırasında Rum Yönetimi hem de siyasi partilerle yapacağı görüşmelerde masaya yatırılmasının beklendiğine dikkat çekildi.

Gazete diplomatik çevreleri işaret ederek Rum tarafının Atina’nın ve özellikle göreve geldiği gün itibarıyla Kıbrıs’ta 1960 garanti sistemini kaldıracak bir çözüm için uluslararası seferberlik üstlenmeyi kendine görev edinen Kocas’ın konuyla ilgili örüşlerini büyük bir merakla beklemekte olduğunu yazdı.

Haberde Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in uluslararası toplantılarda ayaküstü sohbet imkanı bulduğu Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’ndan, garantilerin idamesinde ısrar eden Türkiye’den, Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlığa sürüklenmemesi için bu konuda bir altın kesit (ortak payda) bulunmasında işbirliği istediği belirtildi.

Kasulidis’in bu ayaküstü görüşmelerden birinde, Rum tarafının mevcut garanti sistemini idame ettirecek bir çözümü kabul etmeyeceğini dikkate alan Sinirlioğlu’ndan Kıbrıs’taki her iki toplumun da endişelerine cevap verecek bir geçiş dönemi için formül bulunmasına Türkiye’nin uzlaşı göstermesi konusunda rıza aldığı da savunuldu.

Aynı sayfasında akademisyen Mehmet Hasgüler’le yaptığı garantilerle ilgili röportaja da yer veren gazete, Hasgüler’in federal bir ülkenin garantilere gerek olmadığı ve İngiliz üslerinin tasfiye edilmesi gerektiği görüşünü öne çıkardı.