Denizcilik alanında faaliyet gösteren Kıbrıslı Türk şirket “Famagusta Shipyard” ve Kıbrıslı Rum şirket “FAMA Group”un,  Mağusa ve Limasol limanlarında gemilere hizmet verme yönündeki işbirliğinin Rum Yönetimi makamlarının bilgisinde olmadığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Rum Hükümet kaynaklarına göre böyle bir anlaşmanın gerçekleştirilemeyeceğini iddia ederek, Mağusa limanının kapalı olduğu ve gemiler tarafından kullanımının yasadışı eylem olarak kabul edildiğini öne sürdü.

Gazete, iki şirketin, yabancı bir şirketin şemsiyesiyle işbirliklerinden ortaya çıkan hukuki engelleri aşmaya çalıştığının görüldüğünü belirtti.

Yetkili işadamları çevrelerinin, “şemsiye şirketin” bizzat kendisinin, iki Kıbrıs şirketi doğrundan müdahil olmadan ve böylece yasal engellerden kaçınarak gemileri Mağusa ya da Limasol Limanlarına yönlendirebileceği yönünde izahatta bulunduğunu kaydeden gazete, bununla birlikte, konuyla ilgili bir bilgisinin olmadığını söyleyen Rum Hükümet kaynaklarının, gemilerin Mağusa limanından Limasol Limanı’na ve Limasol Limanı’ndan Mağusa Limanı’na gitmesini yasaklayan mevcut anayasal maddelerden dolayı girişimin uygulanması olasılığı yönünde soru işaretleri ortaya koyduğunu aktardı.

Habere göre Hükümet kaynakları, Mağusa Limanı’nın büyük boyuttaki gemilere hizmet edebilecek durumda olup olmadığına ilişkin soru işaretleri ortaya koyarak, şirketlerin tesisleri açısından, petrol tankerleri gibi büyük gemlerin taleplerine yanıt verebilme ve hizmet sağlayabilme olanaklarına ilişkin kuşkularını da dile getirdi.

Gazete Rum Ticaret ve Sanayi Odası’na (KEVE) da konuyla ilgili bir bilgilendirmenin yapılmadığını savundu.