Avrupa Komisyonu Komiteler Kurulu’nun önceki gün “Kıbrıslı Türkler İçin Eylem Grubu”nun adını “Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin Destek Grubu” olarak değiştirmesinin,  Rum siyasi partileri arasında yeni bir çatışma çıkardığı bildirildi.

Simerini “Avrupa Ahırında Kavga” başlıklı haberinde, Komisyon’un önceki günkü kararına Rum siyasi partilerince farklı yorumlar yapıldığını, ardından da aralarında çatışma çıktığını yazdı.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun Strazburg ziyareti devam ederken partinin Siyasi Planlama Sorumlusu Haralambus Stavridis’in, Komisyon’un önceki günkü kararını, Kıbrıs sorununun çözüm perspektifi ve sonrasında bölgeye sağlayacağı faydaların Avrupa Birliği’nin ilgi odağında olmasına bağlayarak, Neofitu’nun şu ana kadar Strazburg’da yaptığı temasların sonucunun da bunu gösterdiğini söyledi.

Dayanışma Hareketi Milletvekili Dimitris Şilluris, Kıbrıslı Türkler İçin Eylem Grubu’nun adını değiştirmesinin “ayrı referandumlara ve Kıbrıs sorununun yılsonunda kesin çözümüne çok yakın olunduğu izlenimini yaratmak maksadı taşıdığını ve Rumları, herhangi bir çözümü kabul etmeye yönlendirecek bir psikoloji yaratma mekanizması olarak işlediğini” iddia etti.

Bu açıklamayı İngiliz Yüksek Komiseri Ric Todd’la dünkü görüşmesi sonrasında yapan Şilluris, Todd’la görüşmesi hakkında ise “Kıbrıs sorununun öncelikle insan hakları, müktesebatın uygulanması ve Kıbrıs’ın tamamının güvenlik sorunu olduğu mesajını vermeye çalıştım” dedi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın uluslararası görüşmeler yaparak Türk tezlerini ileri götürdüğü görüşünü ortaya koydu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, DİSİ ve AKEL’i “buna müsamaha göstermekle” suçladı.

Lillikas özetle “Akıncı, Anastasiadis’in ve DİSİ ile AKEL liderliklerinin yarattığı itibarı kullanıyor. Almanya ziyaretinde, iki halk olduğunda ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’taki ikinci ayrı bir devletmiş gibi AB’ye girmelerinde ısrar ediyor. Sayın Anastasiadis’in ve hükümetinin uyanmasını ve sahte devletin bu yükseltilme sürecini kesmek için tedbir almasını umuyorum” dedi.