Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) BM’nin inisiyatifi ve AB’nin de katılımıyla Kıbrıslı Türklere ve Rumlara “federal sistemde bütçe politikası” dersi verdiği bildirildi.

Fileleftheros “IMF’den Ekonomi Dersleri… Federal Bir Çözüm Bütçesine Ağırlık Verilerek Teknik Bilgilendirme” başlıklı haberinde, ara bölgedeki eski Lefkoşa Havaalanı’nda dün ve önceki gün seminer şeklinde verilen ekonomi dersinde, Dünya Ekonomi Forumu yetkilisi de olan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de konuştuğunu yazdı.

Habere göre IMF yetkilileri “federasyon şeklini seçmenin tamamen Kıbrıslıları ilgilendiren bir şey olduğunu, federasyonun gevşek olup olmayacağının, merkezi hükümetin güçlü olup olmayacağının müzakerelerde ortaya çıkacağını” söylediler. Kendilerinin teknik yardım ve bilgilendirme yaptıklarına işaret eden yetkililer, anlaşma yapıldıktan sonra ekonomide sorun çıkmaması için bütçe ve devletin işleyişi konusunda bazı ön şartların dikkate alınması gerektiğine dikkat çektiler.

Konuşmacıların, gelir vergisine dikkat çekerek, “vergi kaçakçılığının ve çeşitli faaliyetlerin önüne geçilmesi için yönetim üniter olmalı” vurgusunu yaptıkları seminerde, Belçika, Bosna/Hersek gibi Avrupa’da var olan çeşitli modellere atıfta bulunuldu.

Gazete BM’den yetkili bir kaynağa dayanarak, seminerde yapılan analiz ve sunumların tamamen teknik olduğunu ve herhangi bir siyasi mesaj verilmeye çalışılmadığını yazdı.

Haberde IMF heyetinin Ada’da olduğu ve çözümün ekonomik yönüyle ilgili incelemesi ışığında çeşitli temaslarda bulunarak özellikle KKTC’den veri topladığı, Güney Kıbrıs memorandum programında olduğundan IMF’nin elinde Rum ¬ekonomisiyle ilgili kapsamlı bir görüntü bulunduğu kaydedildi.