Rum polisinin, Lefkoşa’nın Rum kesiminde Pazartesi günü öğrencilerin KKTC’nin kuruluş yıldönümünü “kınama” amacıyla düzenledikleri protesto etkinliği sırasında Kıbrıslı Türklere yapılan saldırılara ilişkin olarak  haklarında tutuklama emri çıkarılan dört öğrencinin, dün tutuklanarak sorguya alındığı belirtildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Rum polisinin, elinde bulunan fotoğraflar, kapalı devre kamera görüntüleri ile dört şüphelinin bağlı oldukları okuldan olan görgü tanıklarından elde ettiği bilgiler neticesinde failleri tespit ettiğini ve dün öğlenden sonra haklarında tutuklama emri çıkardığını yazdı.

Gazete haklarında tutuklama emri çıkarılan ve Cikko A Lisesi’nden olan dört öğrencinin isimlerini, K.V ile S.V (18) isimli ikiz kardeşler, V.H (17) ve A.K (16) şeklinde verdi.

Söz konusu öğrencilerin, okul dönüşünde evlerinde tutuklandıklarını ve sorgulanmak amacıyla Rum Polis Genel Müdürlüğü’ne götürüldüğünü yazan gazete, tutuklanan dört öğrencinin mahkemeye çıkarılıp çıkarılmayacağına bugün sorgu makamlarının karar vereceğini belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak tutuklanan öğrencilerin işbirliği içerisinde olduklarını ve bunlardan bazılarının Kıbrıslı Türklere yönelik saldırı olaylarına katıldıklarını kabul ettiğini bazılarının ise orada bulunduklarına dair ifade verdiğini yazdı.

Habere göre dört öğrenci hakkında, darp, kamu alanında barışı bozacak davranışta bulunmak, fiziksel yaralama, kötü niyetli zarar gibi yedi suçlama bulunuyor.

ANASTASİADİS BİLGİLENDİRİLDİ

Gazete yine elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, dört kişinin tespit edilmesinin hemen ardından, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşme halinde olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e bilgi verildiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis’e yapılacak tutuklamalar hakkında da bilgi verildi.

ZAHARİAS HRİSOSTOMU

Habere göre Rum Polis Genel Müdürü Zaharias Hrisostomu, olayın hassasiyeti nedeniyle konunun bütün ciddiyetiyle araştırıldığını ifade etti. 
Hrisostomu bu tür olayların genelde polis karakolları tarafından ele alındığını ancak olayın ciddiyeti nedeniyle Polis Genel Müdürlüğü tarafından ele alınacağını belirtti.

11 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA EMRİ

Alithia gazetesi, Rum polisinin, Kıbrıslı Türklere yönelik saldırı olaylarına ilişkin başka 11 kişi hakkında da tutukluluk emri çıkardığını, haklarında tutuklama emri çıkarılanların tutuklanma süreçlerinin ise bugün tamamlanmasının beklendiğini yazdı.

ANASTASİADİS: “ZARARLAR KARŞILANACAK”

Gazete BM’nin dünkü açıklamasına dayanarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu olaylar sırasında meydana gelen zararların karşılanacağı şeklinde açıklama yaptığını, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ise bu açıklamadan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini belirtti.

Fileleftheros gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, liderler görüşmesinin ardından Başkanlık binasına dönüşünde yaptığı açıklamada, Hükümetin, saldırı olaylarının kurbanlarının, arabalarına ilişkin olarak tazmin edeceğini ifade etti. 

OMİRU

Habere göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, dün Rum Polis Genel Müdürü Zaharias Hrisostomu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, bunun, polisin ele aldığı bir konu olduğunu, gelişim halinde olan bu konuda sonuçlar beklediklerini ifade etti.

KADİS-PSEM GÖRÜŞMESİ

Fileleftheros gazetesi, öğrencilerin gelecekte gerçekleştirecekleri anti işgal etkinliklerinin, geçtiğimiz Pazartesi günü yaşanan olayların tekrarlanmaması amacıyla, denetimli şekilde yapılmasına karar verildiğini yazdı.

Bu konunun, dün, Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis ile PSEM (Tüm Kıbrıs Öğrenci Eşgüdüm Komitesi), arasındaki görüşmede ele alındığını yazan gazete, öğrenci örgütleri başkanlarının, Kadis’in KKTC’nin ilanının kınanması etkinliklerinin kapalı alanlarda yapılması önerisini ret ederken, etkinliklerin, “barikatlarda” yapılmasına devam edilmesi şeklindeki inançlarını dile getirdiklerini belirtti.

Habere göre görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Kadis, diyalog çerçevesinde, bu tür etkinliklerin denetimli olması yöntemlerinin bulunacağına ilişkin inancını dile getirdi.

Görüşmenin, Pazartesi meydana gelen Kıbrıslı Türklere yönelik saldırı olayı odaklı olduğunu ifade eden Kadis, ortaklaşa olarak bu olayları en yoğun şekilde kınadıklarını da belirtti.

Kadis gazeteye yaptığı açıklamada, öğrencilerin partiselleşmesi konusuna değindi.

Öğrencilerin politize olması, görüşlerinin olması, düşüncelerini özgür söylemelerinin gerektiğini belirten Kadis, ancak okullarda maalesef yoğun olan ölçüsüz partiselleşmeye ise karşı olduğunu ifade etti.

Kadis, geçmiş senelerde partisel müdahalelerin de bulunduğunu ifade etti.

DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis ise gazeteye yaptığı açıklamada partilerin, okullarda söz sahibi ve role sahip olmaması gerektiği şeklindeki düşüncesini dile getirdi.

Tornaridis, okulların herhangi bir siyasi çekişmenin dışında kalması gerektiğini ifade etti.