Kıbrıs Türk ve Rum müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in dün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Kıbrıslı Türklerin AB’ye uyumunun sağlanması için görevlendirdiği Maarten Verwey’le görüştükleri bildirildi.

Fileleftheros gazetesi: “Kıbrıslı Türkler İçin Yol Uzun” başlığı altında verdiği haberinde, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in dün Kıbrıslı Türklere AB yardımlarından ve Yeşil Hat Tüzüğü’nün denetlenmesinden sorumlu olan Maarten Verwey’le bir araya geldiklerini yazdı.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin de hazır bulunduğu görüşmede, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında AB müktesebatının Kıbrıslı Türklere uygulanması konusunun ele alındığını vurgulayan gazete, müzakerecilerin daha önce AB Komisyonuna verdikleri ve ilk günden fonksiyonel olması gereken (ör: ticaret, bankalar vs) konulara ilişkin listenin ele alındığını aktardı.

Gazete, Kıbrıslı Türklerin hazırlık döneminde almaları gereken çok yol olmasının yanı sıra Kıbrıs Türk tarafının siyasi oyunlarla avantaj elde etmeye çalışmasının zorluklar çıkardığı iddiasında bulundu.

Haberde, Kıbrıs Türk tarafının “uyum çalışmalarının KKTC devletiyle yapıldığı argümanını ortaya koyarak düzey yükseltme elde etmeye çabaladığı” savunuldu.

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, EDEK AP Milletvekili Dimitris Papadakis’in AB teknokratlarının AB normlarının çözümden sonraki uyumuna ilişkin “gevşek davrandıkları” suçlamasında bulunduğunu yazdı.

Habere göre Papadakis açıklamasında, AB teknokratlarının Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde görüşmeleri izlediklerini ve iki tarafın anlaştıkları unsuları kabul ederek bunları müktesebata eklemeye hazır olduklarını öne sürdü.

Papadakis, AB normlarının “esnek olmaması ve herkesin işine geldiği gibi açılıp kapanmaması gerektiğini” savundu.