Kasulidis’in “Kıbrıslı Türklerin doğal gazın değerlendirilmesinden edinilecek gelirden faydalanabilmeleri ve Türkiye’ye gidecek bir boru hattı kurulabilmesi için Barbaros’un aradan çekilmesi ve müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini” iddia ettiği bildirildi.

Simerini “Doğal Gazla İlgili ‘Fikirler’ Masada... Kıbrıslı Türklerin Gelirleri İçin Bloke Hesap Açıyor”  başlığıyla manşete çektiği haberinde, Kasulidis’in yaptığı bu açıklama ile Rum Yönetimi’nin, Ankara’yı tatmin etmeyi umduğu önerilerin artık masaya gelmiş göründüğü yorumunu yaptı.

Gazete, Kasulidis’in dün CIIM Mezunlar Derneği tarafından düzenlenen “İstikrar Unsuru ve Avrupa İçin Enerji Merkezi Olarak Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de Yükselen Rolü” konulu panelde yaptığı açıklamalara yer verdi.

Gazeteye göre, Kasulidis, Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçen eylül ayındaki BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de hazır bulunduğu son görüşmelerinde müzakere prosedürünü geren konuları kısmen bir kenara bırakma ve iki tarafı, aralarında büyük mesafe bulunan öze ilişkin konulardaki anlaşmazlıklarını daraltmaya götürecek, doğrudan yeni aşamaya geçme konusunda anlaştıklarını söyledi.

“BARBAROS ARADAN ÇEKİLSİN”

Türkiye’nin, hidrokarbon konusunun müzakere masasında görüşülmesini sağlamak için Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisini aniden bölgeye gönderdiğini söyleyen Kasulidis, Rum tarafının böyle bir şeyi kabul etmesi halinde “Kıbrıs sorununun daha da karmaşıklaşacağı ve Barbaros’un bundan sonra herhangi bir konuda Kıbrıs’a gelmeye hak kazanacağı” görüşünü ortaya koydu.

Kasulidis “Türkiye, Kıbrıs sorununu en kısa zamanda çözmek, hidrokarbon araştırmalarından çıkacak herhangi bir sonucun, muhtemelen çözümden sonra, Doğu Akdeniz’den çıkıp Türkiye’ye girmesini ve Kıbrıslı Türklerin, sahip olduğumuz tartışmasız yöntemle gelirden yararlanmasını istiyorsa Barbaros aradan çekilmeli ve Kıbrıs sorununun çözüm müzakereleri yeniden başlamalıdır” dedi.

“BM MAALESEF, BİR SORUN ÇIKTIĞINDA ORTA YOLU BULARAK, ÇÖZMEK EĞİLİMİNDEDİR”

“Maalesef BM, bir sorun çıktığında bunu ‘orta yolu bularak’ çözmek eğilimindedir” diyen Kasulidis, böyle bir şeyin, isteyenin sorun yaratmaya devam etmesi sonucunu doğurduğunu iddia etti. Kasulidis, “Bu şekilde Kıbrıs sorunu çözülemez” şeklinde devam etti.

Kasulidis, “Neden Kıbrıs sorununun çözümünden sonra Kıbrıslı Türklerin de yararlanacağını fiilen göstermek için hidrokarbondan edinilecek gelirin Kıbrıs Türk toplumunun payının gireceği bloke bir hesap oluşturmuyoruz?” sorusuna “Bu fikir üzerinde çalışıyoruz. Yakında bir şey ilan edeceğiz” cevabını verdi.

GÜNEY KIBRIS İLE YUNANİSTAN’I DOĞRUDAN BİRLEŞTİRECEK BORU HATTI İNŞASI

Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Kasulidis, İsrail’in, hem Güney Kıbrıs, hem de Yunanistan’la işbirliği yapmak istediğinin göstergesi olarak yorumlanabilecek “Doğu Akdeniz’deki doğal enerji kaynaklarının East Med Pipeline boru hattı aracılığıyla ileri götürülmesine katılmak ancak kendi boru hattını da inşa etmek” istemesine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Kıbrıs ile Yunanistan’ı doğrudan birleştirecek boru hattı inşa edilmesinin ekonomik ve coğrafik açıdan başarılabilir olup olmadığı konusunda bir sürdürülebilirlik araştırması yapılıyor. Biz İsrail’in Doğu Akdeniz ülkelerini birleştirecek bir ağ konusunda Kıbrıs’la işbirliği yapma konusundaki beyan edilmiş kararını çok olumlu bir gelişme görüyoruz. İki hükümet olarak bu yönde sistemli çalışıyoruz. Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki işbirlikleri, Kıbrıs’ın hem enerji merkezi, hem de Avrupa’nın Doğu Akdeniz’in, Orta Doğu’nun ve Afrika’nın bağlantı aracı olarak oynayabileceği rolü gösteriyor.”

Fileleftheros haberi “Kıbrıslı Türklerin Doğal Gazdan Payları Korunacak... Kıbrıs’ı Yunanistan’la Bağlayacak Bir Boru Hattı İnşasının Mümkün Olup Olmadığı Sürdürülebilirlik Araştırması” başlığı altında özetledi. 

Gazete, Rum yönetiminin, doğal gazın değerlendirilmesinden elde edilecek gelirin nasıl ciro edileceğini ve Kıbrıslı Türklerin payının yatacağı bloke bir hesap oluşturmayı planladığını yazdı.

“Arap dünyasının önemli ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştiriyoruz.
Habere göre, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis, “Kıbrıslı Türklerin doğal gazın değerlendirilmesinden edinilecek gelirden faydalanabilmeleri ve Türkiye’ye gidecek bir boru hattı kurulabilmesi için Barbaros’un aradan çekilmesi ve müzakerelerin yeniden başlaması gerekir” iddiasında bulundu.

“ARAP DÜNYASININ ÖNEMLİ ÜLKELERİYLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ.

Gazete, Kasulidis’in şu sözlerini de aktardı:
“Arap dünyasının önemli ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Örneğin Suudi Arabistan ile büyükelçiler düzeyindeki ilişkilerimiz dışında, Başkan Anastasiadis de Riyad’ı ziyaret edecek. Kıbrıs’ın stratejik açılımları geleneksel dostlarımızın, özellikle de Rusya’nın aleyhine değildir.”