Fileleftheros “Müzakereler Konusunda Topu Ankara’ya Atıyor... Anastasiadis’ten Türkiye’ye, Kıbrıs MEB’indeki Meydan Okumalarını Durdur Mesajı” başlıklı haberinde Anastasiadis’in, müzakerelerin yeniden başlaması konusunda topu Ankara’ya atarak, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini durdurmaya çağırdığını yazdı.

Koçinotrimitya’da düzenlenen EOKA’cılar etkinliğinde, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos tarafından okunan konuşmasında, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının uluslararası alanda kabul gördüğünü” belirten Anastasiadis, Ankara’nın bu “hakların” aleyhine hareket ettiğini, bu nedenle de müzakereleri askıya almaktan başka seçeneği kalmadığını savundu.

Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) benimsenmesi ve uygulanmasının –gerçekleşmiş olsa- iki toplum liderliğinin, özellikle de Türkiye’nin anlayış, güven ve iyi niyet oluşturma çabalarını destekleme taahhüdü olacağı görüşünü belirten Anastasiadis “Bunun yerine Türkiye, Kıbrıs MEB’indeki son faaliyetleriyle Kıbrıs Rum toplumu arasında, güvensizlik ve gerçek niyetleriyle ilgili kuşku yaratmıştır” iddiasında bulundu.

“TÜRKİYE, KIBRISLI TÜRKLERİN DENİZ ALTI ZENGİNLİĞİNDEKİ HAKLARINA ATIFTA BULUNARAK VE İMZALADIKLARI ANLAŞMALARI SEFERBER EDEREK GERÇEK NİYETİNİ ORTAYA KOYDU”

Anastasiadis, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, hidrokarbonların müzakere prosedürünün konusu haline getirilmesiyle ilgili son açıklamasının, Ankara’nın gerçek niyetini ortaya koyduğu görüşünü savundu.

Anastasiadis, “Ankara, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin deniz altı zenginliğindeki haklarına atıfta bulunarak ve sahte devlet ile imzalamış olduğu anlaşmaları seferber ederek gerçek niyetini gösterdi” dedi, şunları ekledi:

“DOĞAL GAZDA KIBRISLI TÜRKLERİN HAKKI OLDUĞUNU BİLİYORUZ, TÜRKİYE’NİN HATIRLATMASINA İHTİYACIMIZ YOK”

“Kıbrıs Rum tarafı doğal gazda Kıbrıslı Türklerin hakları olduğunu biliyor, Türkiye’nin bunu hatırlatmasına ihtiyacı yok. Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti’nden, egemenlik haklarından feragat etmesi istenemez. Doğal gazdan menfaat sağlanırsa-sağlandığı zaman, Kıbrıslı Türklerin bundan faydalanmalarının tek gerçekçi yolu Kıbrıs sorununun çözümüdür.

Dolayısıyla Türkiye Kıbrıslı Türklerin menfaatleriyle gerçekten ilgileniyorsa, kendi yarattığı krizin giderilmesi yönünde çalışmalıdır, Kıbrıs sorununun çözülmesini gerçekten istiyorsa Kıbrıs MEB’indeki faaliyetlerini derhal iptal etmelidir ki en kısa sürede çözüme ulaşabilmemiz için müzakere prosedürü yeniden başlayabilsin.”

Anastasiadis konuşmasının devamında Türkiye’ye karşı “dost ve müttefik ülkelerden” destek beklediğini de vurguladı.

Simerini “Gerilimi Düşürmek İçin Çalışın... Başkan’dan Türkiye’ye Yeni Çağrı” başlıklı haberinde Anastasiadis’in “Kıbrıslı Türklerin –doğal gazdan menfaat sağlanırsa- bundan faydalanmalarının tek gerçekçi yolu Kıbrıs sorununun çözümüdür” sözünü öne çıkardı.

Politis de haberine “Anastasiadis’ten Ankara’ya Mesaj... Tehdit Altında Müzakere Etmem” başlığını attığı haberinde “Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere katılımını askıya almak, eldeki tek uygun tepkiydi” sözünü öne çıkardı.

Alithia da haberi “Tehdit Altında Müzakere Olmaz... Diyaloğa Evet, Ama Baskı Altında Değil” başlığıyla aktardı.

EIDE 4-6 KASIM’DA BÖLGEYİ GEZECEK

Gazete “Eide Ankara-Atina-Lefkoşa’ya... Hedef Gerilimi Düşürmek” başlıklı haberinde ise, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kıbrıs müzakerelerinin en kısa sürede yeniden başlayabilmesi için gerilimi düşürmek hedefiyle Ankara, Atina ve Lefkoşa üçgenini ziyaret etmeye hazırlandığını yazdı.

BM’den kaynaklara dayanarak Eide’nin 4 Kasım’da Ankara’da olacağını, 5 Kasım’da Atina’ya gideceğini, 6 Kasım’da da Ada’ya geleceğini belirten gazete Eide’nin New York’ta olduğu süre zarfında Genel Sekreter ile görüşmesi dışında Türkiye ve Yunanistan daimi temsilcileriyle, Güney Kıbrıs’ın daimi temsilci vekili, Kıbrıslı Türklerin temsilcisi ve Güvenlik Konseyi daimi üyesi ülkelerin temsilcileriyle temas ettiğini hatırlattı.

Gazete iyi bilgili kaynaklara dayanarak Eide’nin bu temaslarında durumun kötüleştirilmemesi gerektiğine dikkat çekerek tam da bu mesajı vermek maksadıyla bölgeyi ziyaret edeceğini söylediğini yazdı.